Obținerea unui somn suficient și de calitate - minimum șapte ore de somn pe noapte, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - este esențială pentru menținerea unui corp și a unei minți sănătoase. Cu toate acestea, privarea de somn este o problemă comună, afectând între 50 și 70 de milioane de adulți.
Pentru cei care au un somn suboptimal, consecințele asupra sănătății pot fi grave și de amploare. De fapt, studiile au arătat că dormitul mai puțin decât cantitatea de somn recomandată poate crește semnificativ riscul de deces. Citiți mai departe pentru a afla ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră dacă dormiți mai puțin de șase ore pe noapte și pentru a afla de ce o noapte de odihnă bună este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră.
Dacă dormiți mai puțin decât cantitatea de somn recomandată, pot apărea simptome care variază de la ușoare la severe - iar simptomele cardiovasculare sunt unele dintre cele mai periculoase, spun experții.
"Somnul insuficient are ca rezultat o activitate crescută a sistemului nervos simpatic, ceea ce duce la creșterea ritmului cardiac, vasoconstricție și niveluri ridicate ale tensiunii arteriale", explică Taryn Fernandes, MD, medic supervizor la MEDvidi, un centru online de tratament pentru sănătate mintală. "Lipsa unui somn adecvat a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, precum și de boli cardiovasculare precum accidentul vascular cerebral, boala coronariană și infarctul miocardic", adaugă ea.
În plus, somnul recomandat de șapte până la nouă ore pe noapte este vital pentru reglarea echilibrului hormonal al organismului. "Privarea de somn poate interfera cu producția normală de hormoni precum cortizolul, insulina și hormonul de creștere", spune Fernandes.
Rigved Tadwalkar, MD, un cardiolog certificat la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, spune că somnul poate interfera cu hormonii dumneavoastră și în alte moduri. "Indirect, somnul slab contribuie la dereglarea hormonilor implicați în foame", spune el pentru Best Life. "Acest lucru contribuie la obezitate, care este un factor de risc puternic pentru bolile cardiovasculare."
Lipsa somnului poate avea, de asemenea, un impact foarte mare asupra sănătății mentale, spune Fernandes. Mai exact, somnul insuficient a fost asociat cu o incidență mai mare a anxietății, depresiei și a altor tulburări de dispoziție.
"Lipsa somnului poate crește susceptibilitatea la tulburări psihiatrice, cum ar fi tulburarea bipolară și schizofrenia, deoarece somnul joacă un rol crucial în consolidarea memoriei, reglarea emoțională și funcționarea cognitivă", explică Fernandes. Ea notează că dormitul regulat mai puțin de șase ore pe noapte poate provoca schimbări de dispoziție, iritabilitate și scăderea motivației.
Deoarece somnul este important pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, dormitul mai puțin de șase ore pe noapte s-ar putea traduce, de asemenea, prin îmbolnăviri mai frecvente. "În timpul somnului, organismul produce citokine, un tip de proteine care ajută la combaterea infecțiilor, a inflamațiilor și a stresului", explică Fernandes. "Lipsa somnului poate scădea producția de citokine, ceea ce poate slăbi sistemul imunitar și poate crește vulnerabilitatea la boli."
De fapt, studiile arată că, atunci când vă reduceți orele de somn chiar și pentru câteva nopți la rând, produceți un răspuns imunitar redus - chiar dacă recuperați mai târziu somnul pierdut. "Restrângerea somnului la patru ore pe noapte timp de șase zile, urmată de un somn de 12 ore pe noapte timp de șapte zile, a dus la o scădere cu peste 50% a producției de anticorpi la vaccinarea antigripală, în comparație cu subiecții care au avut ore de somn obișnuite", scrie Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News