Ce se întâmplă cu părul tău dacă renunți la șampon. Ce spun dermatologii

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Se pare că în fiecare zi apare o nouă tendință în materie de păr care ne promite fire strălucitoare și sănătoase. Dar există o practică care există de ceva vreme, chiar dacă în prezent este în vogă: co-washing, sau procesul de spălare a părului exclusiv cu balsam.

"Teoria din spatele spălării în comun este că este o abordare mai blândă pentru a curăța scalpul și părul, deoarece părul este capabil să-și mențină uleiurile naturale și rămâne mai sănătos fără substanțele chimice dure găsite în șampoane", spune Anna Chacon, MD, un dermatolog certificat de consiliu cu sediul în Miami, Florida.

Cu toate acestea, rezultatele acestei practici vor varia în funcție de tipul tău specific de păr. Dacă ești interesată să o încerci, asigură-te că folosești un balsam fără silicon (opțiunile cu silicon ar putea să-ți îngreuneze șuvițele). Aici, dermatologii explică la ce te poți aștepta atunci când treci la o rutină de păr doar cu balsam.

Părul tău ar putea părea mai puțin creț

Dacă părul tău este potrivit pentru co-washing, ai putea avea rezultate uimitoare. "Co-washing poate face ca părul să pară mai moale, mai hidratat și mai puțin creț, în special pentru părul creț sau ondulat", spune Yoram Harth, dermatolog certificat și director medical al MDhair. "Pentru anumite tipuri de păr, poate oferi beneficii, cum ar fi o hidratare sporită și reducerea încrețirii."

Încearcă-l timp de câteva săptămâni și vezi cum merge. La fiecare două săptămâni, îndepărtați acumulările folosind un șampon clarificator, sugerează Chacon. Dacă săriți peste acest pas, co-spălarea ar putea avea efecte dăunătoare.

Părul tău ar putea părea tern și moale

Persoanele cu părul fin, gras sau drept ar putea avea rezultate mai puțin plăcute. "Prea mult balsam îngreunează părul, făcându-l să arate tern și moale", spune Aanand Geria, MD, dermatolog certificat în Verona, New Jersey. "De asemenea, poate copleși părul fin sau subțire și îl poate face să pară gras." Acest lucru se poate întâmpla și persoanelor cu alte tipuri de păr, dar cei care se luptă deja cu aceste probleme ar putea dori să sară peste această practică în întregime.

Este posibil să observați probleme la nivelul scalpului

Dacă săriți cu regularitate peste șampon și folosiți doar balsamul, veți duce în cele din urmă la acumularea de produse pe scalp. "Balsamul nu este formulat pentru a îndepărta uleiul, murdăria și alte impurități de pe scalp și păr", spune Geria. "Atunci când scalpul nu este curățat eficient, foliculii de păr înfundat pot duce la mătreață, iritații și, în cazuri extreme, la pierderea părului." Dacă aveți afecțiuni existente ale scalpului, cum ar fi dermatita seboreică sau psoriazisul, veți dori să evitați spălatul în comun.

Culoarea părului tău ar putea dura mai mult

Spălarea cu balsam oferă un beneficiu surprinzător: prelungirea duratei de vopsire a părului. "Pentru unele persoane, spălatul doar cu balsam poate ajuta la menținerea culorii părului prin evitarea efectelor de decapare ale șampoanelor dure", spune Harth. Cu toate acestea, el sugerează în continuare atingerea unui echilibru între co-washing și șamponarea regulată pentru a asigura sănătatea scalpului și a părului. Dacă faceți acest lucru, s-ar putea să puteți face mai puține vizite la salon!

Părul dumneavoastră poate crește mai încet

Ar putea exista un alt motiv pentru care spălarea în comun duce la mai puține vizite la salon: mai puțină creștere. "Este posibil ca foliculul de păr să nu respire la fel de bine după spălarea simultană, ceea ce este necesar pentru o bună creștere a părului", spune Chacon. "Acum s-ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru tine să urmezi această tendință dacă încerci să îți crești părul." Șamponul clarificator poate atenua acest lucru, dar creșterea ta tot s-ar putea să nu fie la fel de rapidă ca și cum ar fi dacă te-ai șampona regulat, potrivit bestlife.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel