Ce temperatură trebuie să avem mereu în casă. Iată care este combinaţia perfectă de temperatură, umiditate şi puritate a aerului.
O bună calitate a aerului, în special în casă, vine la pachet cu beneficii clare pentru sănătate.
Aerul pe care îl respirăm este cea mai importantă sursă de energie a celulelor noastre, un element pe care îl consumăm constant şi nu ne oprim din asta. Vestea bună este că pe cel din casă îl putem controla. Când vorbim de calitatea aerului, ne referim la trei elemente principale: temperatura, umiditatea şi puritatea lui. Primele două pot fi controlate cu un termohigrometru.
OMS şi marea majoritate a clinicilor medicale internaţionale recomandă o temperatură a aerului din încăperi între 19 şi maximum 21 de grade Celsius.
19 fiind mai sănătos decât 21.
Când vorbim de temperatura din cameră tindem să ne gândim mai degrabă la confortul nostru termic. În realitate, trebuie să ne gândim la temperatura ideală a aerului inspirat, aer care intră în contact cu căile noastre respiratorii.
Temperatura optimă pentru mucoasele respiratorii este de 19 grade Celsius. Este de preferat să punem o haină în plus pe noi când ne este frig, dar să respirăm un aer cu temperatura potrivită. Aerul mai rece de 19 grade Celsius va usca muscoasele, iar cel mai cald le va "îmbâcsi".
Al doilea element despre care vorbim este umiditatea.
Umiditatea ideală este între 40% și 60%. O umiditate mai mică de 40% va usca foarte mult mucoasele şi le va predispune la iritaţii, inflamaţie şi suprainfectare, în timp ce o umiditate peste 60% va acumula secreţiile de mucus care pot coborî în plămâni şi pot duce la suprainfecţii.
Putem controla umiditatea prin deschiderea geamului, pentru că umiditatea aerului de afară este de regulă între 25% şi 45%, în funcţie de anotimp. Alternativ, ne putem cumpăra un umidificator automat care măsoară umiditatea din cameră şi o controlează automat.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News