Ce se întâmplă dacă bei cafeaua pe stomacul gol. La ce riscuri te expui

Data actualizării: | Data publicării:
Cafea, sursa pixabay/ autor Samnang So
Descriere foto: Cafea, sursa pixabay/ autor Samnang So

Pentru mulți dintre noi, cafeaua face parte din ritualul nostru zilnic și este adesea primul lucru pe care îl bem dimineața. Dar unele cercetări sugerează că a bea o ceașcă de cafea pe stomacul gol nu este cea mai bună idee.

O serie de studii recente trag un puternic semnal de alarmă referitor la riscurile la care vă supuneți sănătatea în cazul în care consumați această băutură pe stomacul gol.

Zahărul din sânge ar putea crește brusc

Un mic studiu din iunie 2020, publicat în British Journal of Nutrition, a constatat că consumul de cafea pe stomacul gol, la prima oră a dimineții, a afectat în mod semnificativ controlul glicemiei oamenilor. Capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge reduce riscul de afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Persoanele care au luat micul dejun în prealabil nu au experimentat o creștere a glicemiei.

S-ar putea declanșa refluxul de acid

Potrivit Societății Americane pentru Endoscopie Gastrointestinală, cafeaua relaxează sfincterul esofagian inferior. Este posibil ca valva să nu se închidă complet, permițând acidului gastric să se infiltreze în esofag, o afecțiune numită reflux acid. Cel mai frecvent simptom al refluxului acid este arsura la stomac, care se poate simți ca o durere ascuțită în piept.

Și asta nu este tot: "Cafeaua crește, de asemenea, riscul de arsuri la stomac, deoarece poate stimula aciditatea în stomac", spune Marvin Singh, MD, director de gastroenterologie integrativă la Institutul de Sănătate Integrativă Susan Samueli de la UC Irvine, profesor clinic asistent de medicină de familie și sănătate publică la UC San Diego și fondator al Clinicii Precisione.

Într-un studiu din septembrie 2020 din Clinical Gastroenterology and Hepatology, participanții care au înlocuit două porții de cafea pe zi cu două porții de apă au avut un risc redus de reflux acid.

"Deși enzimele digestive și sucurile gastrice sunt eliberate indiferent de ceea ce consumați, alimentele sau băuturile care sunt de natură acidă - cum ar fi cafeaua - pot fi un iritant gastric, ceea ce duce la creșterea acidității în stomac", spune Dr. Singh. 

Dacă cafeaua vă provoacă refluxul acid, nu o ignorați. "Pe termen lung, refluxul acid cronic ar putea duce la esofagită, o inflamație a esofagului", spune Dr. Singh. Esofagita netratată ar putea afecta potențial mucoasa esofagului, crescând riscul de cancer esofagian.

 

S-ar putea să vă simțiți agitat

Cofeina este absorbită rapid în organism - în medie în 45 de minute - și ajunge în sânge între 15 minute și două ore după consum, potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health. Veți simți efectele mai repede dacă nu ați mâncat, iar efectul va fi mai lent dacă ați mâncat deja, în special dacă ați luat o masă bogată în fibre.

Un raport realizat în martie 2018 de Coffee & Health a constatat că variațiile genetice determină modul în care organismul dumneavoastră procesează cofeina. Unele persoane o metabolizează rapid și are un efect ușor asupra lor. Alții descompun cafeina încet, astfel încât efectele sunt mai pronunțate și de lungă durată. Dacă sunteți un metabolizator rapid, este puțin probabil ca băutul unei cești de cafea să vă facă nervos, chiar dacă au trecut ore întregi de la ultima masă.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel