Dormitul mai puțin de 8 ore pe noapte poate avea consecințe importante asupra sănătății și stării de bine. Medicul Mihail Pautov a explicat la ce riscuri te expui atunci când nu acorzi somnului timpul necesar pentru refacerea completă a corpului și creierului.
Somnul joacă un rol esențial în menținerea sănătății fizice și mentale, fiind vital pentru regenerarea corpului și a creierului. Deși nevoile pot varia de la o persoană la alta, majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte pentru a funcționa optim.
Te-ar putea interesa și: Bei apă înainte de culcare? Medicul Mihail Pautov explică ce se întâmplă în organismul tău dacă o consumi după ora șase seara
Lipsa somnului de calitate sau insuficient poate duce la oboseală cronică, lipsă de energie și scăderea capacității cognitive. Potrivit medicului Mihail Pautov, în primele ore ale nopții, corpul se regenerează prin somn profund, în timp ce somnul REM, crucial pentru refacerea creierului, apare în a doua parte a nopții.
Te-ar putea interesa și: Ce cantitate de proteine ar trebui să consumi zilnic. Medicul Mihail Pautov: „Reprezintă minimul necesar pentru ca organismul să nu aibă deficit”
Reducerea orelor de somn, chiar și cu câteva ore, afectează direct calitatea regenerării cerebrale și poate provoca senzația de epuizare pe parcursul zilei, chiar dacă inițial energia pare să fie restabilită temporar prin consumul de cofeină. Medicul Mihail Pautov subliniază importanța somnului REM și impactul său asupra stării generale de bine, explicând că pierderea acestui stadiu crucial de somn afectează refacerea completă a creierului.
Te-ar putea interesa și: Remediul natural care combate stresul și oboseala. Lidia Fecioru: „Bem acest ceai seara, înainte de culcare”
„Somnul puțin este o cauză clară a oboselii cronice. Dacă tu ai impresia că îți ajung 6 ore de somn, poate că ai impresia asta greșit, pentru că după 6 ore de somn bei o cafea, ieși afară, ți se apre că ai un pic de energie, dar pe parcursul zilei o să obosești. Ai nevoie de 8 ore de somn, poate 7.
Dacă într-o zi dormi 8 sau 9 ore, poate că a treia zi îți pot ajunge și 7 ore, dar o medie de 8 ore de somn, unele persoane au nevoie și de 9 ore de somn, este esențială pentru a te simți bine și pentru a avea energie.
Arhitectura somnului este foarte diversă, dar în prima parte a nopții somnul profund este cel care câștigă bătălia din creier, dintre somn profund și rem. Spre finalul nopții, somnul rem este cel care câștigă acea bătălie. În prima parte a nopții, corpul tău se regenerează, în a doua parte a nopții, creierul tău se regenerează și prinde energie.
Dacă dormi 5 ore sau 6 ore, atunci ai impresia că ai dormit 75% din necesarul de 100%. Cei 25% sunt cei mai importanți. Dacă ai dormit 75% dintr-o noapte, adică 6 ore în loc de 9 ore, tu pierzi fix orele de somn rem și creierul tău nu se reface, adenozina încă plutește în creier, te trezești dimineața, bei un pic de cafea, îți revii și după aceea obosești din nou”, a spus medicul Mihail Pautov, în mediul online.
@doctor.mihail Somnul insuficient sau de proastă calitate poate duce la epuizare. La fel se întâmplă și cu stresul cronic, atunci când nu reușim să-l ținem sub control. ☝????????????⚕️ Dacă vrei să afli mai multe despre stres și gestionarea eficientă a stresului, te astept pe 20 octombrie, la Point, la un nou brunch Bun Bine, să vorbim despre STRES și reziliență. ???? Bilete găsești pe bunbine [punct] ro. ????
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News