Ce se întâmplă dacă folosești produse de înfrumusețare expirate, potrivit dermatologilor

Data publicării:
Sursa foto> unsplash, autor Humphrey Muleba
Descriere foto: Sursa foto> unsplash, autor Humphrey Muleba

Fie că este vorba de machiaj, de îngrijirea pielii sau de îngrijirea părului, cu toții avem produsele noastre de frumusețe preferate. Dar, uneori, iubim aceste articole până în punctul în care ne este greu să ne despărțim de ele - chiar și atunci când au trecut de prima tinerețe. Odată ce ajung la data de expirare - un lucru pe care mulți dintre noi îl verificăm foarte rar - este foarte posibil ca acestea să devină nepotrivite pentru utilizare. Iar utilizarea produselor de înfrumusețare expirate poate avea efecte dăunătoare asupra pielii, părului și sănătății noastre în general. 

Aici, am apelat la dermatologi de top pentru a discuta despre riscurile utilizării produselor de înfrumusețare expirate. Citiți mai departe pentru a afla de ce ar trebui să vă curățați dulapul cu medicamente și trusa de machiaj.

Termenul de valabilitate al produselor de înfrumusețare variază de la un produs la altul, dar majoritatea au o dată de expirare indicată pe ambalaj. Această dată semnifică perioada în care produsul rămâne stabil și eficient. După această perioadă, produsul poate începe să se deterioreze, să își piardă din potență și să devină un teren propice pentru bacterii și ciuperci.
"Datele de expirare există pe produsele de îngrijire a pielii pentru a arăta data până la care s-a dovedit că produsele sunt stabile și fără contaminare", explică medicul dermatolog Joshua Zeichner, MD. El spune că utilizarea unui produs după data de expirare nu este un "nu absolut", dar există câteva riscuri principale. Iată care sunt cele mai mari avertismente ale dermatologilor.

Ar putea provoca erupții sau o reacție alergică

Dermatologul Jeanette Graf, MD, spune că produsele de înfrumusețare expirate pot provoca reacții alergice, mai ales dacă au fost formulate cu ingrediente care sunt alergeni sau iritanți cunoscuți. Acest lucru se întâmplă de obicei deoarece "pe măsură ce ingredientele active și inactive se descompun în timp, compoziția lor chimică se poate schimba și poate crea iritații sau reacții alergice", explică medicul dermatolog Mona Gohara.

Aceste modificări ale compoziției chimice pot provoca "inflamații, erupții cutanate, iritații, erupții acneice și, eventual, dermatită de contact", adaugă chirurgul dermatolog Dendy Engelman, MD, FAAD.

Gohara notează că, din nou, pe măsură ce compoziția chimică se schimbă, produsele mai ușoare își pot schimba natura pentru a deveni mai uleioase și pentru a bloca porii, ceea ce duce la apariția erupțiilor.

Ar putea provoca arsuri solare

Fie că este vorba de o cremă de protecție solară sau de machiaj cu o componentă SPF, utilizarea acestor produse după data de expirare este deosebit de periculoasă.

Pe site-ul lor, Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează că produsele de protecție solară expirate nu oferă "nicio garanție că acestea rămân sigure și pe deplin eficiente". Dacă crema de protecție solară nu afișează o dată de expirare, aceasta ar trebui considerată expirată după trei ani, sfătuiesc ei.

Engelman adaugă că produsele de protecție solară cu ingrediente naturale, cum ar fi extractele de plante, expiră de obicei mai repede decât cele care conțin conservanți.

Aceasta ar putea duce la o infecție

Apropo de conservanți - aceștia sunt cei care ajută la îndepărtarea bacteriilor din produsele de înfrumusețare. Dar odată ce produsul atinge data de expirare, aceștia nu mai sunt la fel de eficienți, iar crema de față sau fondul de ten devine mai susceptibilă la bacterii și alți microbi, notează Gohara.

"Aplicarea unui produs contaminat pe piele, mai ales dacă există zone deschise sau crude, poate însemna o potențială infecție", avertizează Zeichner.

Engelman spune să fiți foarte atenți cu cremele pentru ochi "pentru a preveni infecțiile oculare care pot duce la probleme cu vederea". Același lucru este valabil și pentru rimelul și eyelinerul expirat, care pot provoca, de asemenea, orzuri dacă au pătruns bacterii, a declarat Graf pentru health.com.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel