În goana după pregătirile și cumpărăturile de sărbători, timpul pentru gătit devine tot mai prețios. Așa că, în căutarea unei soluții rapide și delicioase, mulți își îndreaptă atenția către conserva de ton. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce se întâmplă dacă alegi să incluzi acest aliment în meniul tău de două ori pe săptămână.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic subliniază că tonul la conservă reprezintă o variantă practică și hrănitoare pentru a integra peștele în alimentație, în special atunci când timpul pentru gătit este limitat.
Tonul este o adevărată comoară nutritivă. Este o sursă excelentă de proteine, contribuind la menținerea musculaturii și la creșterea nivelului de energie. În plus, tonul este bogat în acizi grași omega-3 și nu conține carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru cei care doresc să aibă grijă de silueta lor și să adopte un stil de viață sănătos.
„Ocupați cu pregătirile și cumpărăturile de Sărbători, nu mai avem timp de gătit! Așa că zilele astea mâncăm ce apucăm, pe fugă. Ce ziceți de o conservă de ton? Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săptămână.
Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă. E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar nutrienții sunt la fel de valoroși, nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Freepik
Cu un conținut de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton se dovedește a fi o opțiune sănătoasă, comparabilă cu oul, dar cu avantaje suplimentare. Tonul nu conține colesterol și grăsimi saturate, făcându-l potrivit pentru cei care doresc să-și mențină silueta sau chiar să slăbească. Medicul nutriționist recomandă varianta în suc propriu pentru a evita aportul caloric crescut al uleiului.
„Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât din punct de vedere al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!
Cu 110cal /100g, tonul este echivalentul caloric al pieptului de pui, ba chiar superior lui, având în vedere că nu există ton crescut intensiv. Pentru alimentația sportivilor și în cura de slăbire, conserva de ton e un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime. Plus toate mineralele din apa de mare!
Conserva de ton e “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze, dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri puteți pune ton! Sau puteți să-l transformați într-o pastă, cu un pic de unt, măsline verzi, condimente, pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete. Dacă ne săturăm cu legume și ton, facem și economie de calorii, ca să avem ce “să cheltuim” la masa de Crăciun”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News