Alcătuit din ciuperci microscopice, mucegaiul se dezvoltă în alimentele cu umiditate ridicată, cum ar fi fructele, legumele și pâinea. Cu toate acestea, se poate dezvolta pe aproape orice tip de alimente, iar experții avertizează că nu este întotdeauna vizibilă cu ochiul liber. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă sporii pufoși care uneori servesc drept semnal de alarmă la suprafața alimentelor, mucegaiul prinde rădăcini și mai adânc în interiorul unui produs alimentar contaminat - astfel încât este posibil să nu vă dați seama că ingerați mucegai până când este prea târziu.
Dar ce se întâmplă dacă ingerăm din greșeală alimente care au mucegai pe ele? Medicii spun că, deși cel mai probabil veți fi bine, este important să fiți în alertă pentru anumite simptome care pot indica o problemă mai profundă. Citește mai departe pentru a afla ce se poate întâmpla atunci când mănânci alimente mucegăite și cum să depozitezi în siguranță alimentele pentru a evita să te îmbolnăvești.
Cei mai mulți oameni se retrag instinctiv la gândul de a mânca alimente mucegăite și știu să evite orice pete decolorate sau pufoase care ar putea indica o creștere fungică. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să vă dați seama că ați mâncat ceva cu mucegai pe el abia după ce ați mestecat și înghițit.
Deși este puțin probabil să aveți o reacție gravă la consumul unei cantități mici de mucegai, puteți avea simptome gastrointestinale neplăcute, spun experții. "Cel mai probabil, dacă mâncați accidental alimente mucegăite, veți avea tulburări digestive, cum ar fi greață, vărsături și crampe abdominale", spune Gabriela Rodríguez Ruiz, MD, PhD, FACS, chirurg bariatric.
Cu toate acestea, Ruiz notează că, în cazuri rare, apar reacții alergice mai grave, "inclusiv anafilaxie, care este o reacție care pune viața în pericol și care necesită asistență medicală imediată". Sunați la 112 pentru asistență de urgență dacă prezentați semne de anafilaxie, care pot include erupții cutanate, greață, vărsături, dificultăți de respirație și șoc.
Anumite tipuri de mucegai pot fi mai periculoase decât altele, notează Ruiz. "Cele mai comune și potențial dăunătoare mucegaiuri găsite în alimente includ Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Rhizopus și Cladosporium. Aceste ciuperci produc micotoxine care pot cauza probleme grave de sănătate atunci când sunt consumate", explică ea. Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), cerealele, fasolea uscată, fructele uscate și cafeaua sunt deosebit de susceptibile de a dezvolta micotoxine.
Cu toate acestea, Ruiz îndeamnă că toate tipurile de mucegai pot provoca consecințe asupra sănătății și spune că este înțelept să aruncați orice aliment care are mucegai vizibil sau un miros urât. "Este important să inspectați în mod regulat alimentele perisabile și să aruncați tot ceea ce pare stricat. Dacă mâncați ceva care ar putea fi contaminat cu mucegai, contactați imediat medicul dumneavoastră pentru sfaturi și tratament", îndeamnă Ruiz.
Nu încercați să tăiați mucegaiul, avertizează experții.
Dacă ați întâlnit vreodată mucegai pe o porțiune izolată de mâncare și v-ați întrebat dacă ați putea salva restul, nu sunteți singurul. Cu toate acestea, Ruiz vă recomandă să nu faceți acest lucru, spunând că este mai bine să fiți mai prudent. "Nu este recomandabil să consumați nicio porțiune dintr-un produs alimentar care are mucegai vizibil, deoarece acesta se poate răspândi rapid în porțiunile invizibile și poate contamina întregul produs", spune Ruiz pentru Best Life. Ea adaugă că "unele mucegaiuri pot produce toxine chiar și atunci când nu sunt vizibile".
Cu toate acestea, potrivit unui ghid util al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA), există câteva excepții de la regulă. De exemplu, puteți salva un bloc de brânză tare dacă tăiați în jurul oricărei mucegaiuri vizibile cu o margine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News