Ce se întâmplă dacă mănânci iaurt expirat? Este una dintre întrebările cele mai frecvente atunci când ai în frigider un iaurt care a depășit termenul de valabilitate.
În orice frigider se pot găsi iaurturi de diverse arome. Problema este că, de multe ori, uităm de ele, expiră și ajungem să le aruncăm. Iaurtul este un aliment foarte nutritiv care oferă sute de beneficii consumatorilor. Este una dintre principalele surse de calciu, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților. Conține un nivel ridicat de vitamina B12, fundamentală pentru prevenirea bolilor cardiace. Fosforul și potasiul, esențiale pentru întărirea sistemului imunitar, sunt alte substanțe pe care le oferă acest produs. De asemenea, furnizează proteine, un agent activ care reglează apetitul și este una dintre bazele principale ale alimentației. Iaurtul natural este benefic și pentru piele, deoarece nu interferează în crearea și producția a două componente importante ale acestui organ: elastina și colagenul.
Datorită probioticelor din iaurturi, acestea îmbunătățesc sănătatea digestivă. Sunt foarte utile pentru bunăstarea sistemului digestiv și acționează ca protectori împotriva descompunerii. Fundația Spaniolă a Inimii indică faptul că există studii despre acest aliment care „evidențiază că bifidobacteriile și bacteriile acidofile produc o relativă îmbunătățire a colesterolului din sânge”.
Te-ar putea interesa și: Carmen Brumă, prăjitură proteică cu cireșe. Nu conține zahăr și este delicioasă
Unul dintre pașii cei mai comuni atunci când cumpărăm iaurturi de la supermarket este să verificăm data de valabilitate. Avem obiceiul de a alege produsele cu o dată cât mai îndepărtată pentru a le păstra în frigider cât mai mult timp.
În acest context, Boticaria García a explicat ce se întâmplă cu iaurturile. Prin intermediul contului său de Instagram, ea a rezolvat marea întrebare: Iaurturile expiră cu adevărat? Nutriționista a spus că „de 10 ani nu mai expiră”. De fapt, a afirmat că din anul 2014, iaurturile „pot fi etichetate cu mențiunea data de consum preferată”. Aceasta înseamnă, conform lui García, că dacă „nu există semne evidente de alterare și dacă iaurturile au fost păstrate corect”, atunci când au data de consum preferată, pot fi „consumate și după ce aceasta a trecut”. Expertul în nutriție a încercat să ofere o estimare a timpului în care pot fi consumate.
Boticaria García a precizat că, deși nu există un „răspuns universal”, aceste iaurturi pot fi consumate până la câteva săptămâni după ce au depășit data de valabilitate. Cert este că depinde de tipul de iaurt. „Nu este același lucru un iaurt natural și unul care conține bucăți de fructe, depinde dacă s-a respectat temperatura, dacă l-ai adus repede acasă sau l-ai lăsat mult timp în portbagaj”, a spus nutriționista, potrivit 20minutos.es.
Te-ar putea interesa și: Patru alimente care te vor ajuta să dormi mai bine și să scapi de stres. Trebuie să le consumi înainte de culcare
Pe de altă parte, ea a explicat că, deși iaurtul „este sigur”, trebuie avut în vedere că după data de valabilitate își poate pierde din gust, aromă sau din calitățile nutriționale. Din acest motiv, Boticaria García a făcut o recomandare: „Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să consumi iaurturile în perioada indicată pentru a te bucura de toate proprietățile lor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News