Ce se întâmplă dacă nu folosești ața dentară în fiecare seară, potrivit medicilor stomatologi

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Caroline LM
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Caroline LM

Cei mai mulți dintre noi ne spălăm pe dinți cel puțin o dată pe zi, dar, potrivit unui studiu realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), doar o treime dintre americani folosesc zilnic ața dentară. Este posibil să renunțați la acest pas suplimentar din cauza lipsei de timp sau a sensibilității gingivale.

 

"Atunci când te speli pe dinți, atingi doar anumite suprafețe ale dintelui", explică Dee Dee Meevasin.. "Ața dentară intră în acele fisuri unde o perie nu poate ajunge - sub gingii și între dinți - pentru a elimina mecanic bacteriile."

Inutil să mai spunem că merită efortul suplimentar de a folosi ața dentară în fiecare seară. Și în cazul în care aveai nevoie de o motivație suplimentară pentru a păstra acest obicei de igienă orală, citește mai departe pentru a afla ce s-ar putea întâmpla dacă sari peste ața dentară.

Veți avea un risc mai mare de a avea carii

Folosirea zilnică a aței dentare ajută la eliminarea plăcii dentare dintre dinți. Dacă nu folosiți ața dentară în fiecare seară, această placă poate începe să se acumuleze și, în cele din urmă, poate duce la apariția cariilor, potrivit lui Lior Tamir, DDS, dentist cosmetic și reconstructiv .

"Atunci când placa dintre dinți nu este îndepărtată, aceasta este descompusă de bacteriile din gură, creând acid care demineralizează dinții și creează carii", spune Tamir pentru Best Life.

Cariile sunt, în esență, găuri în dinții tăi și, din păcate, nu vor dispărea sau nu se vor rezolva de la sine. Acestea necesită tratament dentar, cum ar fi plombarea dentară - sau, în cazuri mai extreme, tratamente de canal.

Este posibil să aveți o respirație urât mirositoare

Indiferent cât de mult vă periați, câtă pastă de dinți folosiți sau câte bomboane mentolate mestecați, neglijarea folosirii aței dentare poate face ravagii în respirație, spune Jennifer Silver, DDS, medic dentist.

Ața dentară ajută la îndepărtarea respirației urât mirositoare în mai multe moduri. În primul rând, îndepărtează particulele de alimente și bacteriile blocate între dinți. În al doilea rând, previne acumularea de placă bacteriană, care este una dintre cele mai frecvente cauze ale respirației urât mirositoare.

Vei fi mai predispus la boli ale gingiilor

Potrivit lui Ann Yasso, DMD, medic dentist,, neglijarea folosirii aței dentare în fiecare noapte poate cauza solidificarea plăcii dentare, ceea ce poate duce în cele din urmă la gingivită (boli ale gingiilor). În unele cazuri, gingivita se poate transforma într-o infecție gravă a gingiilor numită parodontită. În cazul parodontitei, este posibil să suferiți o pierdere de os. În cele din urmă, dinții dvs. se pot slăbi sau chiar cădea. "Boala parodontală este, de asemenea, legată de o mulțime de alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă", adaugă Meevasin.

S-ar putea să observați o anumită sensibilitate dentară

Există ceva mai rău decât acele dureri de sensibilitate dentară după ce ați sorbit un ceai fierbinte sau ați luat o mușcătură de înghețată rece? Dacă vrei să eviți această problemă supărătoare, stomatologii spun că folosirea aței dentare este o necesitate. Iată de ce.

Atât bolile gingivale, cât și acumularea de placă bacteriană pot provoca sensibilitate dentară. Atunci când nu folosiți ața dentară în fiecare noapte, sunteți mai predispus la ambele probleme, spune Shawn Van de Vyver, DDS.

S-ar putea să vă sângereze gingiile

Dacă ați văzut vreodată sânge în chiuvetă după ce ați scuipat pastă de dinți și v-ați întrebat ce se întâmplă, gândiți-vă la asta: Lipsa aței dentare ar putea fi vinovată, permițând acumularea plăcii dentare.

"Atunci când placa progresează sub linia gingivală, poate irita țesutul, ducând la sângerări gingivale, roșeață, sensibilitate și umflături", explică Daniel Weinstein, DDS, medic stomatolog. "Dacă ignorați acest lucru, ați putea fi pe calea dezvoltării gingivitei, a pungilor gingivale și, în cele din urmă, a bolii gingivale", avertizează el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel