Există lucruri pe care știm că ar trebui să le spălăm în mod regulat, dar nu o facem - cum ar fi lenjeria intimă. Da, lenjeria intimă. Experții au descoperit ce se întâmplă dacă nu-ți speli sutienul timp de o lună.
Dacă vă întrebați dacă hainele dvs. se pot murdări atât de mult în general, răspunsul este da. "Diferite tipuri de microbi vor supraviețui în haine pentru diferite perioade de timp și este dificil să știi dacă persoanele sau suprafețele cu care intri în contact sunt infectate cu microbi dăunători", avertizează Healthline.
Experții avertizează că printre aceștia se poate număra și stafilococul și notează, de asemenea, că Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), o infecție rezistentă la antibiotice, a fost descoperită în mijloacele de transport în comun. Așadar, da. Hainele pot purta germeni și bacterii potențial periculoase și este important să le spălați.
Deoarece sutienul nu intră de obicei în contact cu alte suprafețe în afară de propria piele, ați putea crede că este ferit de stafilococ și de alți microbi. Dar, de fapt, corpul dumneavoastră nu are nevoie să fie în locuri murdare pentru a aduna bacterii; el își produce propriile bacterii.
"Milioane (dacă nu miliarde) de tipuri diferite de bacterii pot fi găsite peste tot în lume, inclusiv în corpul tău", explică Clinica Cleveland, adăugând că oamenii au aproximativ de zece ori mai multe celule bacteriene decât celule umane. (Numai buricul tău conține aproximativ 67 de tipuri de bacterii!).
"Atunci când nu îți speli sutienul timp de o lună [sau mai mult]... transpirația, uleiul și celulele moarte ale pielii se pot acumula și pot rămâne blocate sub sâni", spune Cami Raymond, directorul principal de design al companiei de shapewear Ruby Ribbon. Faptul că nu vă spălați sutienul este dăunător pentru pielea dumneavoastră și pentru sutienul în sine.
Probabil că știți că, dacă purtați o bluză la serviciu, transpirația se va acumula și va trebui să o spălați. Acest lucru se întâmplă și cu sutienul, chiar dacă este mai puțin evident. Transpirația acumulată și celulele moarte ale pielii pot provoca "mirosuri, reziduuri și senzație de înțepătură", spune medicul dermatolog Anna H. Chacon. "Aceste lucruri urâte se adună din ce în ce mai mult fără să știi, cu cât nu-ți speli sutienul mai mult timp, [și] pot provoca, de asemenea, probleme de mâncărime a pielii, cum ar fi iritații sau erupții cutanate", spune ea pentru Best Life.
"Deși probabil că este "sigur" să porți un sutien timp de o lună fără să îl speli, există un mic risc ca bacteriile și drojdia să se acumuleze și să se frece de piele, în special în pliurile pielii, cum ar fi sub sâni și la subsuori", avertizează medicul dermatolog Leah Ansell, MD. "Acest lucru ar putea duce la intertrigo - care este o inflamație a pliurilor pielii - de obicei din cauza bacteriilor, inflamației și/sau a drojdiei (sau o combinație a tuturor celor trei)."
"Spălarea la mașină a sutienelor poate provoca dezintegrarea fibrelor, ceea ce duce la uzură", recomandă Elyse Kaye, fondator și CEO al Bloom Bras. "Adesea, o clătire bună în chiuvetă poate rezolva acest lucru". Kaye notează, de asemenea, că sutienele ar trebui să fie uscate la aer, mai degrabă decât aruncate în uscător.
"Sugerez o spălare la mașină cu un detergent blând în apă rece și apoi o uscare pe linie sau o așezare la uscat", spune Raymond. "Punerea sutienelor într-o pungă de rufe din plasă protejează, de asemenea, produsul în timpul spălării, pentru a evita pierderea formei sau mutarea cupei."
Raymond sugerează să vă spălați sutienul după două-trei purtări, în timp ce Chacon sfătuiește "să spălați sutienele cel puțin o dată pe săptămână pentru a le menține curate și pentru a vă proteja pielea."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News