Ce se întâmplă dacă torni apă fierbinte peste parbrizul înghețat. Toți românii trebuie să știe acest lucru

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Una dintre cele mai comune probleme care au loc iarna este înghețarea parbrizului. Este un coșmar pentru toți șoferii, iar unii dintre ei cred că cea mai simplă soluție în acest caz este să fiarbă o oală de apă și să o toarne peste parbriz. 

Apa caldă va sparge parbrizul 

Dacă turnați apă fierbinte pe parbrizul autovehiculului dumneavoastră pentru a topi gheața, aceasta ar putea de fapt să crape sau să spargă geamul din cauza schimbărilor extreme de temperatură. 

"Deși poate fi tentant să dezghețați rapid parbrizul cu apă fierbinte, este o idee foarte proastă. Schimbările rapide de temperatură în sticlă pot cauza crăparea acesteia, iar sticla auto nu face excepție", potrivit eu.usatoday.com

Nu numai că utilizarea apei fierbinți pentru a dezgheța un vehicul duce la fisuri pe parbriz, dar poate deteriora și vopseaua atunci când apa clocotită topește ceara protectoare și lasă o pată albă de apă, potrivit Prestone.

Problemele apar atunci când geamul se dilată într-un ritm rapid doar în locurile în care a fost stropită apa fierbinte, în timp ce restul parbrizului rămâne rece ca gheața. Atunci când bucățile fierbinți ale ecranului se întâlnesc cu cele reci, rezultă o crăpătură în parbriz. 

Un sondaj realizat de Asociația Automobiliștilor a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt de două ori mai predispuse să folosească apă clocotită pentru a dezgheța mașina decât populația generală, iar 1 din 20 riscă să aibă un parbriz crăpat dacă toarnă apă clocotită pe el. 

 

Cum să dezghețați corect vehiculul

Se recomandă utilizarea unui încălzitor care funcționează corect, deoarece un motor rece nu va produce aerul cald necesar pentru a dezgheța un vehicul. 

Odată ce autovehiculul funcționează la temperatura potrivită, sistemul de climatizare trebuie setat pe dezghețare completă, mai degrabă decât pe două niveluri, dar nu trebuie pornit imediat la maximum. 

Schimbarea drastică a temperaturii poate duce la crăparea geamurilor și este mai bine să lăsați parbrizul să se încălzească treptat. De asemenea, dezghețatorul ar trebui să folosească aer proaspăt, nu aer recirculat.

Pentru a curăța zăpada de pe parbriz, se sugerează să folosiți o mătură de uz casnic cu mâner lung sau o greblă de zăpadă concepută special pentru a fi folosită pe mașini, astfel încât geamul să nu fie zgâriat în acest proces. 

 

Afirmația conform căreia dacă turnați apă fierbinte pe parbrizul dvs. îl va dezgheța mai repede este FALSĂ, conform unor cercetări, relatează eu.usatoday.com. Companiile de geamuri auto avertizează că acest lucru poate duce la crăparea sau chiar spargerea geamului. Este recomandat să folosiți un încălzitor care funcționează corect pentru a dezgheța un parbriz înghețat și o mătură cu mâner lung sau o perie specială pentru îndepărtarea zăpezii. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel