Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm o cutie de sardine pe săptămână

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik/neilurs
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/neilurs

Un studiu efectuat la persoanele de peste 65 de ani cu prediabet a arătat că efectul consumului a 200 de grame de conserve de sardine pe săptămână încetinește dezvoltarea bolii datorită acizilor grași omega-3 și a aportului nutritiv al acestora.

Chiar și atunci când sunt consumate direct din conservă, sardinele rămân o sursă importantă de vitamine (B12, A, D) și calciu, printre alți nutrienți, beneficii la care se adaugă unul recent confirmat: previn apariția diabetului de tip 2. 

Un studiu condus de Spitalul Clinic din Barcelona a introdus în dieta pacienților cu vârsta peste 65 de ani, care aveau prediabet (nivele de glucoză între 100-124 mg/dl) două cutii de sardine în ulei de măsline pe săptămână. După monitorizarea unui grup care a urmat această dietă și a altuia care nu a făcut-o, rezultatele au confirmat că sardinele le-au oferit protecție împotriva dezvoltării bolii.

Ce nutrienți conțin sardinele

Sursă foto: Freepik/chandlervid85   

Cheia se găsește în cantitățile semnificative de vitamine B12, A și D, seleniu, iod, fosfor și taurină. De asemenea, nu trebuie neglijați acizii grași omega-3, mari protectori ai sistemului cardiovascular. De fapt, sardina se află printre cei mai grași pești albaștri, alături de somon și macrou. Acest lucru permite menținerea nivelului adecvat de colesterol.

Calciul este un alt nutrient fundamental, de aceea recomandarea medicală în studiul menționat a fost consumul fiecărei sardine cu tot cu schelet, acolo unde se găsește acest nutrient.

Te-ar putea interesa și: Tipul de pește pe care nu trebuie să-l prăjești niciodată. Chef Joseph Hadad: „Se usucă imediat”. Variantele pe care să le alegi, în schimb

Studiul a presupus consumul a 200 de grame de sardine în conservă pe săptămână, aproximativ două unități, având în vedere că fiecare conservă cântărește în jur de 120 de grame și conține în medie între 12 și 15 bucăți, notează 20minutos.es.

Efectul inhibitor asupra diabetului a fost completat de alte beneficii: pacienții și-au crescut nivelurile de colesterol bun (HDL) și ale hormonilor legați de metabolismul glucozei, și au redus trigliceridele și tensiunea arterială.

Sardinele, proaspete sau în conservă?

Sursă foto: Freepik/towfiqu999  

Chiar dacă sardinele proaspete se pot găsi pe tot parcursul anului, între lunile iulie și noiembrie sunt mai numeroase, având calități organoleptice superioare și un conținut mai mare de grăsime, conform Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației. Partea bună a versiunii lor în conservă constă în comoditatea de economisi timp deoarece nu mai trebuie preparate, sunt accesibile și ușor de găsit în supermarket.

Te-ar putea interesa și: Cât de sănătos este, de fapt, tonul la conservă pentru sănătate. Riscurile la care te supui când îl consumi

Ambalarea în conservă permite sardinelor să-și păstreze o parte importantă din nutrienți. Materialul folosit este de obicei aluminiu, deși au existat avertismente asupra riscului ca acestea să fie acoperite cu bisfenol A, o substanță considerată nocivă pentru sănătate, deoarece poate crește riscul de a suferi de afecțiuni precum disfuncția sexuală.

Te-ar putea interesa și: Cea mai bună proteină care te scapă de kilogramele în plus, dar previne și apariția cancerului. Are beneficii uimitoare



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel