Tot mai mulți oameni se întreabă dacă este sănătos să consume carne roșie. Iată ce trebuie să știi!
Carnea roșie poate face parte dintr-o dietă echilibrată atunci când este consumată moderat. Nu toate tipurile de carne sunt la fel, iar profilul nutrițional al unui anumit tip de carne (în special conținutul de grăsimi și cât de procesată este) va determina cât de sănătos este să o consumi în fiecare zi. Aici, demontăm miturile despre carnea roșie și împărtășim ce spune știința despre ce efecte are consumul de carne în fiecare zi asupra corpului.
Vei simți că te saturi mai repede
Carnea este o sursă de proteine, iar carnea slabă este un aliment bogat în proteine, cu conținut scăzut de calorii, care te menține sătul, conform lui Jonathan Valdez, proprietar al Genki Nutrition și purtător de cuvânt media al New York State Academy of Nutrition and Dietetics din New York City. Carne de vită tocată, cotlet de vită, friptură sau cotlet de vițel sunt tipurile de carne roșie slabă.
Poți îmbunătăți sănătatea musculară
Proteinele din carne pot ajuta la pierderea în greutate, precum și la construirea și menținerea masei musculare, conform lui Valdez. Un cotlet de vită de grătar de 121 de grame, de exemplu, conține 255 de calorii, 37 de grame de proteine, 11 grame de grăsimi și 0 grame de carbohidrați, conform USDA. Este o adevărată sursă de proteină.
Vei deveni mai energic
Oboseala și lipsa de energie sunt simptome comune ale anemiei, o afecțiune care poate apărea dacă nu consumi suficient fier. Carnea slabă este o sursă excelentă de fier, și deși poți găsi fier și în surse vegetale precum fasolea, spanacul și mazărea, organismul nostru absoarbe mai bine fierul din sursele animale, explică dieteticianul Kris Sollid, adăugând că "fierul este esențial pentru metabolism și sănătatea inimii."
Ai putea avea un risc crescut de cancer
Probabil ai auzit că un consum mai mare de carne roșie și procesată a fost asociat cu cancerul de colon, iar numeroase studii științifice susțin această corelație. Aceasta este o veste proastă pentru iubitorii de cheeseburgeri și cârnați. Un studiu din 2021, publicat în Cancer Discovery, a identificat un model specific de deteriorare a ADN-ului în tumori coloniale pentru persoanele care consumau frecvent carne roșie și procesată, ceea ce implică în continuare consumul acestor alimente ca factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de colon.
Ai putea crește riscul de boală cardiacă
Boala cardiacă continuă să fie principala cauză de deces în Statele Unite, iar o revizuire din 2021 a 13 studii de amploare publicate în Critical Reviews in Food Science and Nutrition de către cercetătorii de la Universitatea Oxford a identificat o asociere între consumul mai mare de carne roșie și procesată și creșterea riscului de boală cardiacă. Cercetarea a legat consumul de 50 de grame de carne procesată pe zi cu un risc crescut de 18%, și consumul de 50 de grame de carne roșie cu un risc crescut de 9%, potrivit Eatingwell.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News