Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci cartofi reci. Cele mai recente dezvăluiri ale experților

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Pexels
Descriere foto: Sursă foto: Pexels

Cele mai recente dezvăluiri ale experților arată cum un aliment simplu și comun în alimentație poate avea efecte surprinzătoare asupra sănătății tale.

Inflamația este un proces care poate avea loc în organism și care adesea trece neobservat până când devine prea complicat și corpul semnalează prin simptome, dar poate fi prevenit printr-o alimentație corespunzătoare.

Se estimează că în societatea occidentală prevalența bolilor inflamatorii imunomediatede (IMID), cum ar fi spondilita anchilozantă, psoriasis sau artrita reumatoidă, este de aproximativ 7%. Pe lângă factorii genetici, obiceiurile alimentare pot contribui la inflamație, ceea ce subliniază importanța cunoașterii alimentelor care ne ajută să o prevenim și a celor care ne pot conduce direct spre aceasta.

IMID-urile sunt un grup heterogen de boli cronice care împărtășesc secvențe inflamatorii comune și dereglarea sistemului imunitar. Intestinul este organul de unde provine o parte importantă a tulburărilor: între 2,5 și 3 milioane de locuitori ai Europei sunt afectați de boala inflamatorie intestinală. Acest aspect evidențiază faptul că există o problemă alimentară care trebuie remediată.

Amidonul rezistent ca nou aliat

Pe lângă regulile de bază pentru eliminarea sau limitarea maximă a alimentelor dăunătoare, experții în dietele antiinflamatorii precum Sandra Moñino oferă formule mai puțin explorate, precum recomandarea de a consuma cartofi reci. 

Motivul este amidonul rezistent: când se răcește, ajunge în colon transformat în „alimente pentru bacterii”, care vor produce acid butiric, un antiinflamator natural. Moñino a recomandat în La Voz de Galicia o rețetă foarte simplă: se fierbe cartoful, se lasă să se răcească timp de 12 ore și se taie în felii, condimentate cu curcuma, ghimbir și ulei de măsline extravirgin.

Te-ar putea interesa și: Ce să mănânci și să bei pe timp de caniculă. Carmen Brumă a dezvăluit 4 sfaturi alimentare: „Optează pentru această variantă!”

Aliatul inflamației...

Dacă dieta noastră este bogată în carbohidrați rafinați, zaharuri, produse din carne procesată, grăsimi saturate și alcool, ar trebui să fim conștienți că avem multe șanse să suferim de un proces inflamator. În obiceiurile alimentare care ne pot ajuta să prevenim această situație nu contează doar ce alimente consumăm, ci și modul în care le preparăm.

... Și dușmanii

La fel ca și cartoful rece, există o mare diversitate de alimente accesibile și de cost redus care ne pot ajuta să prevenim inflamația cronică. Conform OCU, alimentele integrale, fructele și legumele trebuie să fie nelipsite în dietă:

- Alimente integrale: au un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de fibre.

- Acizi grași omega-3: se găsesc în principal în peștele gras, nuci și semințe de in.

- Alimente bogate în carotenoide, flavonoide, compuși organosulfurici, acizi fenolici: fructe și legume de sezon, cacao pură și ulei de măsline.

Te-ar putea interesa și: Adio cartofi prăjiți! Ce efecte au asupra sănătății aditivii pe care UE îi va interzice

O dietă importantă la vârstnici

Durerea articulară și osoasă poate deveni un companion neplăcut începând cu vârsta a treia. Articulațiile umflate generează o durere considerabilă și pot duce la o imobilitate severă. În aceste cazuri, dieta antiinflamatoare devine deosebit de importantă, și așa cum a demonstrat un studiu recent: cu o alimentație care prioritizează alimentele potrivite, durerea moderată a scăzut cu 37% și durerea acută cu până la 45% în rândul participanților, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel