Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fistic în fiecare zi. Acestea sunt efectele pe care le are asupra organismului

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik/@ id.food
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/@ id.food

Sunt printre fructele cu cele mai multe proprietăți benefice pentru sănătate, însă au un mare dezavantaj: pot fi dăunătoare pentru sănătatea renală. Îți oferim motivul pentru care ar trebui să le consumi cu moderație sau să le elimini complet din dietă dacă vrei să eviți mai multe probleme la rinichi.

Acest fruct cu coajă și culoare verde are un mare dezavantaj pentru rinichi. Corpul nostru depinde de acest organ pentru a funcționa corect și se poate spune că este motorul, împreună cu inima, care ne face corpul să-și îndeplinească perfect funcționalitatea. 

Toxicitatea tuturor microorganismelor pe care le ingerează corpul nostru este filtrată de rinichi. Aceștia ne asigură că prin urină putem elimina ceea ce ne dăunează sau ceea ce nu avem nevoie, așa că îngrijirea lor este esențială pentru a rămâne sănătoși. Pentru a realiza acest lucru, este importantă menținerea unei alimentații sănătoase. După cum se spune: calitatea este mai bună decât cantitatea. Este evident că alimentele naturale vor fi bune pentru organismul nostru, dar cu cât aporturile sunt mai moderate și mai variate, cu atât beneficiile vor fi mai bune. 

Ce efect are consumul de fistic asupra rinichilor

Includerea fisticului în dieta noastră zilnică poate avea efecte negative asupra rinichilor, mai ales dacă suferiți de probleme cu rinichii. De aceea, impactul asupra organismului nostru va depinde de mai mulți factori, cum ar fi: cantitatea consumată, starea generală de sănătate a rinichilor și alimentația în general. Printre marile proprietăți pe care le conține fisticul, se numără două minerale  la care trebuie acordată o atenție deosebită: potasiul și fosforul.

De aceea, cei care au o problemă la rinichi, precum și o boală renală cronică și care fac dializă, ar trebui să-și controleze aportul de fistic. Nivelurile ridicate de potasiu și fosfor conținute de aceste fructe uscate fac ca rinichii să aibă mai multă dificultate în eliminarea lor, deoarece rinichii nu pot elimina aceste minerale în cantități normale.

Această situație ar trebui să fie cunoscută și de persoanele cu rinichi sănătoși. În general, consumul de fistic nu ar trebui să cauzeze probleme, atâta timp cât este făcut cu moderație. Puteți conta întotdeauna pe un profesionist în domeniul nutriției pentru a determina cum este cel mai bine să includeți fisticul în dieta dumneavoastră pentru a obține beneficiile acestuia, notează 20minutos.es.

Proprietățile fisticului ca fruct uscat

Includerea fisticului în mod corect în dieta zilnică poate aduce numeroase beneficii și poate evita astfel aspectele contraproductive descrise anterior. Fisticul este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.

Această varietate de nutrienți face ca aceste fructe uscate să fie dense. De aceea, printre beneficiile la care poate contribui se numără sănătatea cardiovasculară, deoarece îmbunătățește lipidele din sânge și promovează reducerea colesterolului LDL, în plus față de creșterea colesterolului HDL. De asemenea, sunt benefice pentru controlul greutății datorită capacității lor de a crește senzația de sațietate și de a controla apetitul datorită conținutului lor de proteine și fibre.

În plus, pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive, la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și la furnizarea de antioxidanți care combat stresul oxidativ. Fisticul oferă, de asemenea, beneficii pentru sănătatea ochilor datorită conținutului de vitamina E și carotenoizi, care pot proteja împotriva bolilor oculare legate de vârstă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel