Concentrația sa ridicată de acizi grași Omega 3 îl face foarte sănătos, dar este bine să avem în vedere câteva măsuri de precauție de bază pentru a evita consumul excesiv de contaminare cu mercur.
În ultimii ani s-a efectuat un număr mare de studii științifice despre efectele benefice pe care le pot avea multe compuși prezenți în peștele gras (cum ar fi acizii grași Omega 3) asupra sănătății noastre, cum ar fi cea neurologică sau cardiovasculară. În același timp, trebuie să luăm anumite măsuri de precauție pentru a preveni consumul excesiv de contaminare cu mercurc care poate fi prezent în pește.
După cum subliniază portalul informativ al Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard, există dovezi solide potrivit cărora consumul de pește și uleiurile de pește sunt benefice pentru inimă și pentru vasele de sânge. Aceste efecte pozitive încep să se observe deja la persoanele ale căror consum nu este excesiv: de exemplu, o analiză a 20 de studii asupra subiectului realizată de profesorii instituției americane și publicată în revista științifică cu impact mare JAMA încă din 2006 a concluzionat că a consuma una sau două porții de mai puțin de 100 de grame în fiecare săptămână este asociat cu un risc cu 36% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă.
Un aspect foarte interesant al acestui studiu este că beneficiile acestei acțiuni protectoare asupra sistemului nostru circulator sunt comparate cu riscurile generate de prezența contaminanților din pește. Chiar și având în vedere că studiile incluse în acesta sunt anterioare anului 2006 (și, prin urmare, concentrațiile de contaminanți în pește ar fi putut varia mult), autorii au constatat că efectele negative documentate ale prezenței contaminanților în pește aveau o amploare mult mai mică decât efectele pozitive ale consumului ridicat de acizi grași omega-3.
Trebuie adăugat că aceiași cercetători au concluzionat că este important consumul de acizi grași omega-3 pentru dezvoltarea neurologică și cardiovasculară, motiv pentru care peștele gras ar fi benefic și în timpul sarcinii și al alăptării.
Efectele pozitive ale consumului săptămânal de pește gras se explică prin concentrațiile sale ridicate de acizi grași omega-3. Aceste substanțe pot proteja inima împotriva tulburărilor potențial letale ale ritmului cardiac și par să ajute la reducerea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, precum și la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la reducerea nivelurilor de trigliceride. Dovezile științifice în favoarea acestor beneficii pentru sănătate sunt atât de solide încât peștele gras este un element obișnuit în recomandările privind dietele sănătoase, așa cum o demonstrează cele emise de Guvernul Statelor Unite.
Există, de asemenea, motive să credem că a consuma pește o dată sau de două ori pe săptămână poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta o serie de alte condiții cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, depresia sau Alzheimer-ul, așa cum indică un articol în mediul academic American Journal of Preventive Medicine, cu toate că este necesar să se cerceteze mai mult acest aspect.
Cu toate acestea, se recomandă să luăm anumite măsuri de precauție în ceea ce privește consumul de pește. Dincolo de cele care pot afecta în mod specific speciile din anumite zone geografice din cauza unor episoade specifice de contaminare, aceste sfaturi se adresează în principal femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor mici. Ar trebui să evite consumul de specii mari de prădători (cum ar fi rechinul, peștele-spadă, păstrăvul sau macroul regal) și să consume pește variat, promovând speciile cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul.
Nu este cel mai ieftin aliment, și nici nu ar trebui să neglijăm alte surse de acizi grași omega-3 precum uleiul de măsline, avocado sau nucile. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna când vorbim despre proprietățile benefice ale alimentelor, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe adoptarea unei diete variate și echilibrate înainte de a consuma cantități mari dintr-un singur aliment. Dar, dacă luăm în considerare dovezile cu privire la beneficiile sale pentru sănătatea cardiovasculară, merită să încercăm să îi facem loc în meniurile noastre pentru a ne proteja inima și calitatea vieții, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News