Ce se întâmplă în organismul tău când consumi bacon. Riscurile la care te supui

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Specialiștii au dezvăluit care este pericolul din spatele consumului de bacon.

Nu sunt foarte mulți oameni care să nu iubească șunca. Nimic nu este mai perfect decât să te trezești cu mirosul de bacon prăjit, pe care să îl servești alături de două ouă ochi. Acest preparat este extrem de îndrăgit și încorporat în mesele de la micul dejun, prânz și chiar și cină uneori. Cu toate acestea, cercetările din ultimii ani au arătat că, în general, carnea procesată este însoțită de unele efecte secundare dăunătoare pentru organism. Totuși, atunci când este consumată cu moderație, experții spun că ar trebui să fie în regulă; pe de altă parte, consumul regulat al baconului poate dăuna destul de mult siluetei, potrivit EatThis.

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci bacon

Poți obține multe proteine

Unul dintre beneficiile consumului de bacon este că acela această carne vă poate oferi un aport rapid și ușor de proteine la orice masă a zilei. 

"Doar o felie de șuncă de grosime medie are aproximativ trei până la patru grame de proteine", spune Trista, specialist. "Pentru cei care mănâncă o masă sau o dietă relativ săracă în proteine, adăugarea unei felii de bacon poate crește aportul de proteine și sațietatea acelei mese. De exemplu, conținutul de proteine al unei salate poate fi mărit prin simpla adăugare a unei bucăți sau două de șuncă, prin adăugarea unei felii la un sandviș sau, în loc de un mic dejun format doar din clătite, puteți adăuga șuncă pentru a rămâne sătul mai mult timp."


Poți consuma conservanți potențial dăunători pentru corp

Șunca este considerată o carne procesată, ceea ce înseamnă că adesea conține aditivi și conservanți. Din păcate, s-a constatat că multe dintre aceste ingrediente au efecte negative asupra sănătății.

De exemplu, fosfatul de sodiu este unul dintre cei mai comuni aditivi pe care îi veți găsi în slănină, iar acesta a fost legat de îmbătrânirea mai rapidă și de posibile leziuni vasculare. Un alt ingredient frecvent adăugat în bacon și în cărnurile procesate este nitratul de sodiu, care a fost asociat cu cancerul de sân, colorectal și de prostată.


Baconul crește riscul de boli de inimă

S-a constatat că, atunci când sunt consumate în mod regulat, cărnurile roșii procesate - inclusiv baconul - au efecte potențial negative asupra sănătății inimii.

Potrivit unui studiu publicat în Circulation, consumul regulat al acestor tipuri de carne este asociat în mod specific cu un risc cu 42% mai mare de boli coronariene și cu un risc cu 19% mai mare de diabet.

Un raport și mai nou, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că un consum de peste 150 de grame de carne procesată pe săptămână (aproximativ cinci felii de șuncă) a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.


Baconul poate dăuna persoanelor cu tensiune arterială ridicată

"Pentru cei cu un diagnostic de hipertensiune arterială existent sau pentru cei care sunt la limită, consumul regulat de șuncă poate fi un obicei periculos", spune Best. Acest lucru se datorează faptului că "slănina este bogată în sodiu, care poate contribui la creșterea tensiunii arteriale prin promovarea retenției de apă și prin constricția vaselor de sânge".


Poate crește riscul de cancer

Șunca este un tip de carne procesată, așa că riscul de cancer poate crește. Acest lucru se datorează faptului că alimentele procesate, cum ar fi șunca, cârnații și mezelurile, sunt clasificate ca fiind cancerigene din grupa 1, ceea ce înseamnă că s-a dovedit că aceste produse duc uneori la un risc crescut de cancer. Potrivit unui raport publicat în Nutrients, consumul regulat de carne procesată a fost legat de un posibil risc crescut de cancer de stomac, esofagian, colorectal și pancreatic. Aceste constatări nu sunt însă izolate, deoarece depinde și de alți factori legați de stilul de viață.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel