Prof. Lavinia Bârlogeanu, psihoterapeut de orientare psihanalitică și profesor universitar, a dezvăluit care e semnificația ascunsă din spatele viselor.
Visele fac constant parte din viața noastră și fie că ne dorim sau nu, ele ne însoțesc uneori pe parcursul nopții. Ele pot fi de mai multe feluri și pot transmite diferite mesaje și chiar dacă par nesemnificative, specialiștii spun că acestea nu sunt niciodată inutile, ci sunt generate cu un scop de subconștientul nostru. Invitată în cadrul podcastului realizat de Dr. Mihail, Lavinia Bârlogeanu, psihoterapeut de orientare psihanalitică, a dezvăluit ce sunt, de fapt, visele și cum ne pot influența ele viața.
„Visul ar trebui să-l gândim ca pe o producție spontană a subconștientului, care produce niște imagini și le produce întotdeauna cu un scop. Există o direcție a apariției viselor și prin asta vreau să spun că niciun vis nu vine degeaba la noi și niciun vis nu este lipsit de importanță. Simt să spun asta pentru că de multe ori pacienții vin și spun: „Visul meu nu este atât de important”, dar, de regulă, când un pacient spune asta, ei știu că el probabil vrea să ascundă ceva și califică direct visul ca neimportant, ca să nu ne uităm la el, dar inconștientul nu se obosește să fabrice un vis degeaba.”, a declarat Prof. Lavinia Bârlogeanu, psihoterapeut de orientare psihanalitică și profesor universitar, într-un podcast realizat pe Youtube de Dr. Mihail.
Specialiștii din domeniu ne pot ajuta întotdeauna să înțelegem semnificația unui vis, însă acestea nu pot fi perfect interpretate, explică aceasta.
„Niciodată nu vom putea înțelege total ce ne spune un vis și inconștientul. Nu avem cum. Mintea noastră nu poate cuprinde atât de mult, deci ne trebuie această informație, avem nevoie de acest parcurs, dar asta nu înseamnă că oamenii care nu au aceste informații nu pot să-și dea seama când un vis special se întâmplă. Dacă trăirea e foarte puternică, e clar că visul acela e foarte important, uneori mi-l amintesc ani de zile.”, a continuat specialista.
Există și anumite persoane care nu visează sau care nu-și aduc aminte imaginile ce le-au venit în cap, de-a lungul unei nopți. Există o explicație plauzibilă și pentru acest lucru, spune Prof. Lavinia Bârlogeanu.
„Visul este funcție terapeutică, fără îndoială. Trebuie doar să o descoperim, dacă suntem mai înzestrați, cu ajutorul lecturilor, putem citi cărți, dar acolo participă doar o funcție psihică, rațiunea noastră. Să știți că vin în cabinet pacienți care spun că nu visează și există varianta în care terapeutul visează visele nevisate ale pacientului și deblochează funcția visării, la propriu. Cu altă ocazie, vă dau un exemplu, pacienții nu-și amintesc visele, există o tehnică de a analiza visele copiilor lor, până când încep ei să viseze.”, mai spune ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News