Ce tip de cafea nu ar trebui să consumăm niciodată. Sfatul nutriționistului

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Doğu Tuncer
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Doğu Tuncer

Ioan, consilier în nutriție, a explicat care sunt tipurile de cafea pe care ar trebui să le evităm, dar și ce cafea este recomandat să consumăm.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, apreciată pentru aroma sa bogată și efectele revigorante. Aceasta conține cafeină, un stimulent natural care influențează sistemul nervos central și are o serie de efecte asupra organismului.

Ioan, consilier în nutriție, a vorbit pe canalul său de Youtube despre trei tipuri de cafea consumate cel mai frecvent: cafeaua la ibric, espressor sau cafetieră, cafeaua instant sau de tip 3 în 1 și cafeaua decofeinizată. Cafeaua la ibric, poate cea mai cunoscută și consumată, are atât avantaje, cât și dezavantaje. Fiind nefiltrată, rămân în ea anumite substanțe ce pot duce la creșterea nivelului de colesterol. Cea mai recomandată este cafeaua făcută la cafetieră, deși, consumate fără exces, niciuna nu este periculoasă pentru sănătatea noastră.

„În cafea mai există niște substanțe diterpene a căror prezență duce la creșterea nivelului de colesterol. În orice tip de cafea nefiltrată ele rămân în lichid, împreună nu antioxidanții care ne fac bine. Așadar, cafeaua făcută la ibric are și părțile bune, dar și cele mai puțin bune ale unei cafele normale. Un espresso conține o cantitate relativ mare de cofeină și antioxidanți și, în același timp, doar o cantitate mică din substanțele care ne cresc colesterolul. Așadar, un espresso poate fi considerat ceva mai sănătos decât o cafea la ibric. Cafeaua făcută la cafetieră este cea mai sigură, dar și cea mai săracă în antioxidanții cofeină. Aș zice că niciuna dintre alegeri nu e greșită, dar dacă obișnuiți să beți mai multe cafele pe zi, încercați să beți una, două făcute la ibric sau espressor, iar restul să fie făcute la cafetieră”, a explicat consilierul în nutriție.

„Stați, mai degrabă, departe de 3 în 1”

Una dintre cele mai periculoase cafele este cea de tip 3 în 1. Deși gustul ne poate păcăli să credem că bem cafea, în realitate, este formată mai mult din zahăr, aditivi și un fel de margarină. Nu are niciun beneficiu pentru sănătate, ba din contră, poate avea efecte negative asupra corpului uman. Nici cafeaua instant nu este cea mai bună alegere, dar este superioară celei de tip 3 în 1.

„Cafeaua instant se face dintr-o cafea concentrată din care se extrage apa. Ca rezultat al acestei procesări se pierd cantități semnificative de cofeină și antioxidanți și se adaugă destul de multă acrilamidă, catalogată ca fiind probabil carcinogen. Mai rău este cu cafelele instant de tip 3 în 1, care sunt promovate ca fiind cafea solubilă cu zahăr și lapte. În realitate, nu sunt cafea cu zahăr, ci zahăr cu cafea, cu aditivi și un fel de margarină. Rezultatul este un lichid dulce care maschează utilizarea unei cafele care nu mai are niciun beneficiu pentru sănătatea noastră, ba din contră. Stați, mai degrabă, departe de 3 în 1”, a adăugat nutriționistul.

Cafeaua decofeinizată este și ea foarte consumată, mai ales de persoanele care nu vor să aibă palpitații sau să se simtă agitate. Deși nu reprezintă un pericol, există mai multe metode prin care se extrage cofeina, unele naturale, altele chimice. Este bine să alegem cafeaua decofeinizată în funcție de metoda de extragere a cofeinei, astfel încât să obținem o băutură care nu ne afectează sănătatea în mod negativ.

„Extragerea cofeinei din cafea se face folosind mai multe metode, din care cea mai utilizată este folosirea unui solvent. Diclormetanul, care este o substanță, într-adevăr, cancerigenă și acetatul de etil care este o metodă naturală. Prima opțiune este chimică, iar cealaltă naturală. Metoda elvețiană folosește doar apă și un filtru de carbon, fără nimic chimic și e considerată foarte sigură. Există și a treia metodă, în care decofeinizarea se face cu ajutorul dioxidului de carbon. Această metodă este scumpă, dar păstrează foarte bine aroma cafelei. Cofeina este redusă semnificativ. Redusă, nu eliminată complet. O ceașcă de cafea decofeinizată va conține, în medie, între 2 și 5 miligrame de cofeină față de 70 până la 150 de miligrame, cât are cafeaua obișnuită. Cafeaua fără cofeină este blândă pentru sistemul nervos, nu dă palpitații, dar nu este de folos pentru concentrare și îmbunătățirea performanțelor fizice”, a spus specialistul.

„Există o situație unde chiar pot să apară probleme”

Un subiect foarte discutat este legat de mitul conform căruia cafeaua deshidratează. Acesta a explicat că există situații în care dacă bem o cantitate semnificativă de cafea fără să ne hidratăm cu apă, se poate întâmpla acest lucru. La consumatorii înrăiți de cafea, care consumă zilnic peste 2-3 căni, efectul diuretic se reduce semnificativ pentru că organismul a dezvoltat toleranță.

„Cofeina este un compus care poate stimula rinichii să elimine mai mult sodiu și apă, iar concluzia simplistă la care s-a ajuns a fost că, băută dimineața, cafeaua deshidratează. Efectul diuretic al cofeinei chiar există, dar este slab la doze moderate de cafea. La consumatorii serioși de cafea, cei care beau 2, 3 cești pe zi, în fiecare zi, corpul a dezvoltat toleranță la acest efect. Există totuși o situație unde chiar pot să apară probleme. Ați văzut vreodată pe cineva care până la prânz nu a băut un strop de apă, dar a băut 3, 4 cafele și spun că s-au hidratat din ele? Nu faceți ca ei. Nu vă luați apa doar din cafea”, a precizat consilierul în nutriție, pe canalul său de Youtube.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel