Ce trebuie să facem atunci când un fost partener ne caută. Ce spune Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Asad Photo Maldives
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Asad Photo Maldives

Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu, a vorbit, în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, despre motivele pentru care un fost partener ne poate căuta, dar și despre lucrurile pe care trebuie să le facem într-o astfel de situație.

Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu, a vorbit despre lucrurile pe care trebuie să le facem dacă un fost partenere dorește să reia legătura cu noi. Într-o relație, despărțirile sunt adesea însoțite de o gamă variată de emoții, iar dorința de a încheia lucrurile într-un mod amiabil poate fi puternică. Dorința de a reîncepe o relație cu un fost partener este alimentată de nostalgie și dor, mai ales dacă relația anterioară s-a încheiat în termeni amiabili, după cum spune chiar psihoterapeuta. Este important să înțelegem că, în multe cazuri, dorința de a reveni la o relație anterioară poate fi un semn al unei nevoi de încheiere completă a capitolului respectiv. Dacă nu facem acest lucru, există riscul ca „rămășițele” vechii relații să influențeze negativ noile noastre relații. De asemenea, mulți dintre cei care reiau relații își dau seama, adesea în timp, că nu era cazul să revină asupra deciziei luate anterior. 

„Poate să fie un motiv legat de dor”

„Uneori, dacă relația s-a încheiat în termeni amiabili, poate să fie un motiv legat de dor, nostalgie. Ar putea să fie vorba despre o nevoie de a încheia relația dacă au fost momente mai tensionate în care s-a întâmplat despărțirea. Este bine să se întâmple așa. În momentul în care încheiem ceva, este bine să facem încheierea cu totul. Dacă lăsăm capitolul deschis, este foarte posibil să ducem niște rămășițe din capitolul respectiv în următoarea relație. Unii reiau relații ca să ajungă să își dea seama că nu a fost cazul”, a declarat Oana Nicolau.

Te-ar putea interesa și: Atracția față de interzis și conștientizarea emoțiilor. Chris Maria Ciocăzanu, consilier în dezvoltare personală, a oferit o serie de sfaturi

„Este bine să nu ne facem speranțe”

În loc să idealizăm trecutul și să ne facem scenarii romantice, este important să vedem realitatea așa cum este, atunci când un fost partener ne contactează. Este posibil ca intențiile persoanei care ne caută să nu fie întotdeauna în concordanță cu așteptările noastre. Motivele pot varia de la regret și vinovăție până la nevoia de validare. Psihoterapeutul sugerează că este important să nu ne facem speranțe nerealiste și să ne menținem raționalitatea, deoarece idealizarea fostului partener poate conduce la dezamăgiri. 

„Este bine, în general, să nu ne facem speranțe când ne caută un fost sau o fostă. Este bine să vedem realitatea, să păstrăm partea rațională din noi. Pentru că noi avem această tendință să idealizăm, ne facem scenarii și de multe ori se întâmplă asta în relații și constatăm după câteva luni că realitatea nu are nicio legătură cu scenariul. Un fost care ne caută poate să vrea să se întoarcă în relație, dar poate regretă ceva, poate se simte vinovat, poate are nevoie să fie iertat. Poate că are nevoie de o validare”, a explicat Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu, în emisiunea „Super Neatza cu Răzvan și Dani”.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel