Ce trebuie să facem în cazul unui șoc anafilactic. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări: „Anafilaxia este o urgență medicală și necesită intervenție imediată”

Data publicării:
Dr. Mihail, captură video Youtube/ Doctor Mihail
Descriere foto: Dr. Mihail, captură video Youtube/ Doctor Mihail

Doctor Mihail a explicat, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, ce este șocul anafilactic și care sunt pașii pentru a oferi primul ajutor unei persoane aflate într-o astfel de situație. 

Șocul anafilactic, cunoscut și sub denumirea de anafilaxie, este o reacție alergică severă și potențial letală, care apare rapid în urma expunerii la un alergen. Această reacție poate fi declanșată de factori precum alimente, medicamente sau veninul unor insecte.

Într-un videoclip postat pe contul său de TikTok, Doctor Mihail a abordat acest subiect și a oferit o serie de sfaturi pentru a știi cum să reacționăm într-un astfel de moment critic.

„Este foarte important să știi simptomele anafilaxiei pentru a o recunoaște”

„Este foarte important să știi simptomele anafilaxiei pentru a o recunoaște. În primul rând, vorbim despre umflarea feței, a buzelor și a limbii. Aici e foarte important. După această umflare a buzelor și a feței poate să vină umflarea limbii. Iar limba stă fix pe traiectul nostru respirator. Dacă calea noastră principală și singura de altfel de respirație este astupată prin umflarea limbii, te poți sufoca. Acesta este unul dintre principalele pericole ale anafilaxiei. Pot să apară tahicardie și scăde3rea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială scade, fața și limba se umflă, și astfel poți să ajungi la pierderea conștienței”, a spus Doctor Mihail pe pagina sa de TikTok.

„Anafilaxia este o urgență medicală și necesită intervenție imediată”

De asemenea, doctorul a oferit o serie de recomandări pentru a acorda primul ajutor în cazul unei astfel de reacții. Cu toate acestea, este bine să știm că după acordarea primului ajutor este foarte important să solicităm ajutor medical, pentru că anafilaxia este o urgență medicală ce poate duce la deces.

„Ca și prim ajutor este absolut esențial să ai EpiPen. Este un pix medical mai gros care eliberează epinefrină sub piele. Epinefrina este pur și simplu adrenalină, care nu face altceva decât să reducă inflamația limbii, să te facă să respiri la loc și să crească acea tensiune arterială care a scăzut. Tensiunea arterială foarte joasă în jocul anafilactic poate să ducă la deces. Iată cum o simplă doză de adrenalină care este injectată sub piele cu un aparat care dozează exact cât trebuie să injectezi, îți poate salva viața. Imediat după ce ai făcut asta e bine să soliciți ajutor medical de urgență, pentru că anafilaxia este o urgență medicală și necesită intervenție imediată și bineînțeles să monitorizezi pacientul. Menține pacientul în stare calmă și în poziție culcată cu picioarele ridicate, dacă nu interferează asta cu respirația. Picioarele ridicate o să aducă mai mult sânge către centrul corpului și către creier și asta o să ajute la menținerea unei tensiuni adecvate pentru a menține acel creier treaz. Și bineînțeles e bine ca după epinefrină să administrezi antihistaminice pentru a ajuta la reducerea simptomelor”, a explicat Doctor Mihail.

@doctor.mihail

Șocul anafilactic e o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol. Iată ce poți face ☝????????????‍⚕️⚠️

♬ original sound - doctor.mihail



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel