Ce trebuie să facem în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă. Recomandarea medicului nutriționist Mihaela Bilic

Data publicării:
Mihaela Bilic, cafea, captură video Pro TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, cafea, captură video Pro TV

În sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă, adoptarea unor măsuri preventive devine esențială pentru menținerea sănătății. 

În sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă, este important să adoptăm măsuri esențiale pentru protejarea sănătății și întărirea sistemului imunitar. Unul dintre cele mai importante aspecte este creșterea aportului de vitamina C, care ajută la prevenirea îmbolnăvirilor frecvente și la susținerea unei bune funcționări a organismului. Vitamina C are un rol esențial în lupta împotriva infecțiilor, în cicatrizarea rănilor, menținerea sănătății articulațiilor și a pielii, precum și în prevenirea sângerărilor gingivale și în absorbția eficientă a fierului, reducând riscul de anemie.

Cele 10 semne ale carenței de vitamina C

Potrivit medicului, semnele carenței de vitamina C includ oboseala accentuată, scăderea imunității, lipsa apetitului, slăbiciunea generală, durerile articulare și pielea uscată. În cazurile mai grave, se pot observa iritabilitate și sângerări frecvente la nivelul nasului și gingiilor. Pentru a preveni aceste simptome și a asigura o bună funcționare a organismului, se recomandă un aport de 1 gram de vitamina C pe zi, fie din surse alimentare, fie prin suplimente.

„Iată care sunt cele 10 semne ale carenței de vitamina C: Senzație de oboseală, cu lipsă de energie și tulburări de concentrare. Imunitate scăzută și îmbolnăviri repetate, merită știut că nivelul de vitamina C este direct proporțional cu rezistența la boli. Lipsa de apetit este tot un semn al carenței de vitamina C și, dacă nu avem poftă de mâncare, se accentuează și mai tare oboseala și lipsa de energie. Apar starea de slăbiciune și chiar pierdere de greutate pe cântar.

Vitamina C este implicată direct în sinteza colagenului și funcționarea optimă a articulațiilor, fără ea apar dureri articulare cu inflamație. Pielea uscată trădează tot o lipsă de vitamina C, care este necesară pentru hidratarea și suplețea tegumentului.

Cicatrizare lentă și defectuoasă a rănilor? Aveți nevoie de vitamina C! Nici sistemul nervos nu funcționează corect fără vitamina C, apare nervozitatea și iritabilitatea. Dacă vă sângerează mucoasele la nivelul nasului și al gingiilor, este un semn sigur de carență în vitamina C, lipsa ei fragilizează vasele de sînge. Și nu în ultimul rând, vitamina C participă la absorția fierului. Un nivel scăzut de vitamina C crește riscul de anemie și scade aportul de oxigen la nivelul tuturor celulelor”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

„Vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente”

Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi pătrunjelul, ardeiul gras, kiwi și broccoli, trebuie consumate proaspete, deoarece gătitul la temperaturi ridicate distruge această vitamină. De aceea, o dietă bazată pe crudități și utilizarea suplimentelor alimentare reprezintă o strategie eficientă pentru menținerea sănătății în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă.

„La polul opus, vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente. La ce ne gândim când spunem vitamina C? La citrici în general și la lămâi în special. Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C față de fructe, iar campionul este banalul pătrunjel! Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras 160mg, suc de lămâie 130mg, kiwi 90mg, căpșuni 60mg, suc de portocale 50mg.

Când vine vorba de fructe și legume, beneficiile maxime le obținem consumând verdețuri și crudități proaspete. De la ciuperci, sfeclă și sparanghel, până la conopidă și broccoli, majoritatea legumelor pot fi mâncate crude. Gătitul și temperatura ridicată distrug vitaminele în general și vitamina C în special: fiecare minut de fierbere scade cu 25% conținutul de vitamina C. În sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă/răceală, pe lângă alimente, nu ezitați să apelați la suplimente, o doză de 1 gram de vitamina C pe zi asigură funcționarea organismului la cote maxime”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel