Cea mai bună oră pentru a merge la culcare, potrivit științei. De ce este bine să adormi devreme

Data publicării:
Ceas deșteptător, sursa pixabay/ autor Štěpán Vraný
Descriere foto: Ceas deșteptător, sursa pixabay/ autor Štěpán Vraný

Iată care este cea mai bună ora pentru a te băga la somn. Ce spun specialiștii?

Sleep Cycle a analizat datele de la milioane de utilizatori ai aplicației sale privind modelele de somn și a constatat că o persoană de vârstă medie se culcă la ora 23:39. 


Un studiu privind modelele de somn din 10 țări (prin intermediul Withings) a ajuns la o concluzie similară, plasând ora medie de culcare la 23:40 în zilele lucrătoare și la 00:10 în weekend. 


Persoanele în vârstă au tendința de a se culca mai devreme decât tinerii, cu o oră medie de culcare de 23:23 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, comparativ cu ora 12:20 pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani.


Iată de ce ar trebui să te culci devreme


Un motiv pentru care este bine să te culci devreme este că, în general, vei dormi mai mult în acest fel. Nu este surprinzător faptul că datele de la Sleep Cycle sugerează că oamenii care se culcă la ora 22:45 tind să doarmă cu cel puțin o jumătate de oră mai mult decât cei care se culcă la ora medie de 23:39. 


Dormind mai mult, îți îmbunătățești funcționarea cognitivă și reduci riscul de infecții, obezitate, depresie, boli de inimă și alte probleme de sănătate, potrivit National Institutes of Health.


Desigur, ceea ce se califică drept "devreme" variază în funcție de vârstă. Copiii au nevoie de mult mai mult somn decât adulții, așa că, în general, vor trebui să se culce mai devreme. Dr. Brandon Peters sugerează ca copiii de vârstă școlară să se culce între orele 20:00 și 21:00, adolescenții să se culce între 21:00 și 22:00, iar adulții să se culce între 22:00 și 23:00. Acestea fiind spuse, a avea o anumită oră de culcare este mult mai puțin importantă decât pur și simplu a avea o cantitate bună de somn pentru început. Dacă programul dvs. nu vă permite să vă culcați mai devreme, atunci asigurați-vă că dormiți suficient.

 

11 lucruri care se întâmplă cu inima, mintea și corpul tău atunci când nu dormi suficient

 

Matthew Walker, un neurosavant care conduce laboratorul de somn și neuroimagistică de la U.C. Berkeley, a declarat pentru Business Insider: "Cu cât dormi mai puțin, cu atât viața ta este mai scurtă".

 

1. Un risc crescut de cancer

 

2. Pielea ta îmbătrânește mai repede

 

3. Un risc crescut de depresie și schimbări de dispoziție

 

4. Este posibil să te îngrași 

 

5. Vederea ta devine afectată

 

6. Un sistem imunitar slăbit

 

7. Un risc crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral

 

8. Îți scade apetitul sexual 

 

9. Este posibil să vă confruntați cu afectarea abilităților motorii

 

10. Memoria poate începe să vă dea greș

 

11. Aveți un risc crescut de accident de mașină

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel