Cel mai bun aliment care protejează dinții de carii. Mihaela Bilic: „Nu mai aveți nevoie de periuță”

Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care este cel mai bun aliment care protejează dinții de carii.

Periajul dinților dimineața și seara este esențial pentru menținerea sănătății orale și pentru prevenirea problemelor dentare, cum ar fi cariile și bolile gingivale. Periajul de dimineață ajută la îndepărtarea bacteriilor acumulate în timpul nopții și oferă o respirație proaspătă pentru începutul zilei. Seara, periajul este la fel de important, deoarece elimină resturile alimentare și placa bacteriană acumulate pe parcursul zilei. Dacă nu ne spălăm dinții înainte de culcare, bacteriile rămân în gură pe timpul nopții, contribuind la formarea plăcii bacteriene, ce poate duce la carii și inflamarea gingiilor. Însă, nu întotdeauna avem la îndemână periuța de dinți. Așadar, în astfel de situații, alimentația poate juca un rol crucial în protejarea dinților împotriva cariilor.

Te-ar putea interesa și: Sănătatea orală și impactul asupra sănătății generale. Dr. Mihaela Răescu: „Când nu este o dantură sănătoasă, avem probleme cu sănătatea întregului organism”

Te-ar putea interesa și: De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

Cel mai bun aliment care protejează dinții de carii. Mihaela Bilic: „Nu mai aveți nevoie de periuță de dinți”

Pe lângă o bună igienă orală, ceea ce mâncăm joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății dinților. Există anumite alimente care pot ajuta la prevenirea cariilor și protejarea smalțului dentar. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit o soluție simplă și eficientă pentru protejarea dinților în lipsa periuței de dinți: brânza. Ea explică faptul că, atunci când consumăm o bucățică de brânză la sfârșitul mesei, grăsimile din aceasta formează o peliculă protectoare pe smalțul dinților, împiedicând atacul acid al bacteriilor din gură.

Brânza ideală pentru acest scop trebuie să fie grasă, cum ar fi cea cu mucegai sau telemeaua românească, iar porția optimă este de aproximativ 25-30 de grame, adică un mic triunghi de brânză. Consumată astfel, brânza poate proteja dinții și reduce riscul de carii, fiind o alternativă delicioasă atunci când nu avem la îndemână periuța de dinți.

„Ideal ar fi să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, însă ce facem când nu avem periuța de dinți la noi? Ei bine, există o soluție, un aliment care ne protejează dinții de carii: brânza, dar nu oricum și nu în orice moment, ci brânza mâncată la sfârșitul mesei, așa cum fac francezii.

Ce se întâmplă când mâncăm o bucățică de brânză după-masă? Ei bine, grăsimile din brânză fac o peliculă lipidică la suprafața smalțului și împiedică atacul acid al bacteriilor din gură. Trebuie să fie grasă, cu mucegai sau telemea românească, dar să fie doar un triunghi, adică 25-30 de grame. Cu un triunghi din acesta nu mai aveți nevoie de periuță de dinți și unde mai pui că e și gustos”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și:  E bine sau nu să folosim apa de gură? Medicul Mihail Pautov: „Eu nu obișnuiesc să utilizez”

Te-ar putea interesa și: Miturile despre dinți de care trebuie să uiți chiar acum. Zahărul produce cariile sau dinții de lapte nu trebuie tratați



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel