Cel mai bun moment al zilei pentru a trage un pui de somn. Ce spun specialiștii

Data publicării:
Somn, sursa pixabay/ autor Free-Photos
Descriere foto: Somn, sursa pixabay/ autor Free-Photos

În timp ce, în copilărie, probabil că somnul era simțit ca o pedeapsă, ca adulți, acesta este un momentu mult așteptat. 

Somnul are de oferit o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea memoriei, reducerea stresului, creșterea sănătății inimii și mai multă creativitate, potrivit WebMD. Nevoia de a trage un pui de somn în timpul zilei este adesea influențată de calitatea somnului nostru de noapte. 


Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca adultul mediu sănătos să aibă cel puțin șapte ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, viața nu face întotdeauna ca realizarea acestui lucru să fie ușoară. Telefoanele, munca și stresul, toate pot servi drept distrageri atunci când încercăm să adormim. Ca urmare, mulți dintre noi se simt obosiți a doua zi, ceea ce face ca somnul să fie o modalitate tentantă de a recupera timpul pierdut.


Dacă calitatea somnului nostru este compromisă în mod frecvent, se poate instala privarea de somn. Îmbătrânirea este un factor care poate avea un impact negativ asupra somnului nostru, constatându-se că adulții mai în vârstă se trezesc în medie de trei până la patru ori pe parcursul unei singure nopți, conform MedlinePlus


Cu toate acestea, atunci când recuperați somnul, sincronizarea somnului este crucială pentru a profita pe deplin de beneficii. Un somn prea lung sau un somn prea târziu în timpul zilei poate întrerupe și mai mult ciclul natural de somn al organismului nostru, potrivit Sleep.org. Știind acest lucru, care este cel mai bun moment al zilei pentru a trage un pui de somn?


Evitați să ațipiți ore în șir


Potrivit experților de la Sleep.org, cel mai bine este să tragi un pui de somn după-amiaza, între orele 12:30 și 14:00. Cercetările arată că în aceste ore este cel mai probabil ca somnolența să se instaleze, adesea influențată în parte de senzația de sațietate pe care o simțim după un prânz copios. În plus, este posibil ca biologia noastră să ne spună că este timpul să ne odihnim. Ritmul circadian natural al organismului nostru ne face să ne simțim cel mai somnoroși în două puncte ale ciclului somn-veghe de 24 de ore - primul fiind la mijlocul nopții și al doilea în jurul prânzului. 


În timp ce momentul zilei este cu siguranță important, durata somnului este la fel de important de luat în considerare. Fundația Sleep Foundation arată că cele mai multe beneficii pentru sănătate pot fi obținute în urma unor sieste care nu durează mai mult de zece minute. În timp ce acest lucru poate părea puțin, siestele mai lungi pot avea potențialul de a avea un impact negativ asupra sănătății noastre. 


Un studiu din 2019 publicat de Academia Americană de Neurologie a stabilit că persoanele care dorm în mod obișnuit în timpul zilei, ale căror sieste au durat 90 de minute sau mai mult, prezentau un risc cu 25% mai mare de accident vascular cerebral. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel