Părintele Pimen Vlad a zis care este cel mai greu cuvânt de rostit.
'Dacă ne uităm la această stare generală în care trăim, de panică și stres, care ne îndepărtează de Dumnezeu și nu numai asta! Permanent este o luptă la fiecare om, nu doar la nivel de țară, de a arăta cu degetul spre celălalt! Niciodată nu ne acceptăm vinovăția, că eu sunt vinovat, eu am păcătuit, eu am greșit. Nu! Fiecare încearcă să arate spre celălalt. E cel mai ușor să facem așa! Cel mai greu este să îți recunoști vinovăția și să îți ceri iertare și să încerci să te îndrepți!', a spus părintele Pimen Vlad.
'Cineva a întrebat care este cel mai greu cuvânt în limba română de rostit. Fiecare a răspuns cu diferite cuvinte grele, de exemplu din medicină etc. Dar, nu! Cel mai greu cuvânt de rostit este iartă-mă! Sunt oameni care sunt în stare să moară și să nu spună iartă-mă pentru că mândria nu ne lasă! Atunci când spui iartă-mă înseamnă o stare de smerenie: Iartă-mă, nevastă, am greșit! Iartă-mă, copile! Adică să ne cerem iertare atunci când greșim!', a spus părintele Pimen Vlad.
'Intrăm în Postul Mare! Se apropie, mult nu mai este! Hai să încercăm un pic să schimbăm ceva în viața noastră, să câștigăm ceva! Postul este o ocazie de a ne întări atât trupește, cât și sufletește! Și medicii, în momentul când ai o problemă de sănătate, îți recomandă să ții dietă, să renunți la anumite lucruri, mâncăruri, să nu depășești limita la ceea ce mănânci. Postul presupune să renunțăm la anumite mâncăruri cu gust plăcut și într-o anumită măsură ne îmbuibă și ne fac rău și sufletește. Sfinții Părinți ne-au rânduit posturile.
Posturile de miercurea și vinerea sunt de datoria oricărui creștin, în afară de caz de boală și doar cu binecuvântarea duhovnicului. Apoi sunt cele patru posturi de peste an. Primul este Postul Nașterii Domnului, care ne pregătește pentru iarnă. Cum? Mâncarea mai ușoară ne subțiază sângele și așa nu ne îmbolnăvim ușor.
Apoi e Postul Paștelui, al Învierii Domnului, care e trecerea de la frig spre căldură, iarăși o pregătire a trupului. După aia, celelalte două posturi mai scurte, în care să avem o întrerupere de la toate mâncărurile. Vedeți că potrivit Bisericii, toate sunt într-o rânduială, că nimic nu-i întâmplător în viața noastră? S-au făcut acestea ca să fie spre binele nostru, deci nu ne face decât bine postul, pe toate planurile, trupește și sufletește. Atunci de ce ne e greu să postim, dacă avem atâta folos? Ia să încercăm un pic! Și să nu fie doar postul ăsta alimentar. Care poate, să țină un pic mai mult, să nu mănânce dimineața. Dacă poți, ține până la amiază un pic. Un pic așa, să fie mai mult decât în restul zilelor. Vedem că Postul Paștelui e un post mai strict un pic față de Postul Crăciunului'. a mai spus părintele Pimen Vlad.
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News