Cel mai toxic mit alimentar. L-am auzit încă din copilărie. Medic, semnal de alarmă: „Este foarte nociv”

Data publicării:
Dr. Mihai Niculescu/ captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene. 
Descriere foto: Dr. Mihai Niculescu/ captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene. 

Dr. Mihai Niculescu a vorbit despre unul dintre cele mai populare mituri din nutriție.

Există mai multe mituri alimentare pe care cu toții le-am auzit cel puțin o dată în copilărie și care ne-au guvernat pe tot parcursul vieții. Aici se încadrează și celebra replică „trebuie să mănânci tot din farfurie” pe care o auzeam adesea fie de la părinți, fie de la bunicii care considerau că trebuie să termini până la ultima bucățică, pentru a fi sănătos și pentru „a crește mare”. Vremurile s-au schimbat, iar alimentația a cunoscut noi granițe și noi reguli, motiv pentru care mulți specialiști nu mai sunt de acord cu modul în care mulți părinți își încurajează copiii să mănânce. Astfel, Dr. Mihai Niculescu a vorbit despre cât e de periculos acest mit.

„De exemplu, să mănânci tot din farfurie. Nu știu dacă e mit, dar este impus de părinți. Este foarte nociv. Știm din anumite studii care s-au făcut relativ recent că se spune că în nutriție cei 7 ani de acasă sunt extrem de importanți, ei dictează într-o mare măsură ce vom continua să mâncăm în timpul vieții. Dacă înveți să mănânci adecvat în primii 7 ani de viață, va fi mult mai ușor să te menții așa, e foarte important cu ce ne învățăm de mici copii.”, a declarat Dr. Mihai Niculescu în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene. 

Citește și: Când devin cafeaua și laptele „otravă” pentru organism. Pot determina apariția mai multor boli

De unde vin aceste mituri

Aceste mituri nu sunt decât urmările unei populații care nu s-a putut bucura dintotdeauna de resursele pe care le avem astăzi la dispoziție, mai spune doctorul. Tocmai din acest motiv, pentru că pe vremuri nu au existat astfel de alimente la discreție, părinții, respectiv bunicii, tind să le ofere prea mult copiilor acum, fără a le mai impune vreun fel de limită. 

„Sunt valorile culturale ale unei națiuni care a fost săracă și care s-a reflectat în alimentație. Pâinea era un lux, mămăliga după ce a venit din America porumbul s-a încetățenit în partea asta. La fel și consumul exagerat de carne de astăzi este tot ecoul mizeriei în care națiunea noastră a fost. Acum când dai de atât de multe lucruri, exagerezi.”, a continuat medicul.

Citește și: Icrele, beneficii uimitoare pentru organism. Susțin sănătatea inimii, a creierului, dar și pielea: „Sunt o adevărată comoară”

Cum ar trebui să le oferim dulciuri copiilor

Un alt subiect important dezbătut de medic a fost și consumul de dulciuri în viața copiilor, majoritatea micuților fiind cuceriți de gustul delicios pe care anumite produse le au. Cu toate acestea, știm bine că zahărul e nociv pentru organism, mai ales consumat în cantități mari, motiv pentru care specialistul le recomandă tuturor părinților să impună limite clare, fără a le interzice copiilor să se răsfețe cu dulciuri. 

„La copii, când vine vorba de dulciuri, nu trebuie să el interzici, ci să le impui, să-i obișnuiești cu consumul de dulciuri ca un eveniment special, în care ți se pare că l-ai prins pe Dumnezeu de picior, așa trebuie să rămână.”, mai spune acesta.

VEZI și: Socata, băutura copilăriei, beneficii uimitoare pentru sănătate. Susține sistemul imunitar, ne apără de mai multe afecțiuni și elimină apa din țesut



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel