Sărbătorile de iarnă înseamnă să ne răsfățăm cu mâncărurile și băuturile preferate, dar experții au avertizat asupra precauției și spun că dacă se face exces, se poate declanșa o afecțiune cardiacă mortală.
David C. Gaze, lector principal de patologie chimică la Universitatea din Westminster, a declarat că "sindromul inimii de vacanță" ar putea duce la un atac de cord dacă nu este tratat. El a explicat că este o afecțiune în care inima bate anormal - cunoscută sub numele de fibrilație atrială sau FA. Persoanele care suferă de această afecțiune vor simți adesea o fluturare în piept, dar a avertizat că ignorarea acesteia ar putea fi mortală.
O frecvență cardiacă normală ar trebui să fie regulată și să se situeze între 60 și 100 de bătăi pe minut atunci când vă odihniți. Dar atunci când aveți FA, aceasta devine neregulată și poate ajunge considerabil mai mare de 100 de bătăi pe minut. Uneori, FA poate să nu provoace niciun simptom vizibil, iar o persoană cu un ritm cardiac neregulat sau accelerat poate să nu-și dea seama că are această afecțiune.
Deși oamenii de știință nu sunt siguri cât de frecventă este această afecțiune, ei spun că apare de obicei după ce se bea prea mult alcool. Domnul Gaze a spus că această afecțiune este rară la persoanele sub 30 de ani.
El a spus: "Episoadele izolate ale acesteia la tineri sunt adesea atribuite exercițiilor de anduranță, consumului de droguri recreaționale și obezității. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză este consumul excesiv de alcool", a spus el scriind în The Conversation, potrivit The Sun.
Un studiu efectuat la Copenhaga a descoperit peste o mie de cazuri de FA la bărbați și femei atunci când au analizat 16.500 de persoane.
Aceștia au descoperit că un consum intens de alcool era prezent la cinci la sută dintre bărbații analizați și că această afecțiune era cu 1,5 la sută mai mare la persoanele care consumau alcool în exces - în comparație cu cei care nu beau deloc și cu cei care beau moderat.
Domnul Gaze a declarat că nu este clar de ce consumul de alcool este legat de aritmie, dar că poate fi vorba de un efect toxic direct al alcoolului asupra celulelor mușchiului cardiac sau de efecte toxice indirecte ale produselor de descompunere (metaboliți), fie asupra inimii însăși, fie asupra altor organe, cum ar fi glandele endocrine suprarenale, care sunt situate în partea superioară a fiecărui rinichi.
El a spus că există mai multe motive pentru care s-ar putea întâmpla acest lucru.
"În primul rând, alcoolul interferează cu conducerea nervoasă în inimă, alterând rata de transmitere a semnalului nervos în mușchiul cardiac. În al doilea rând, alcoolul poate crește eliberarea de adrenalină fie din glandele suprarenale, fie din țesutul cardiac, ceea ce poate modifica bătăile inimii, ducând la aritmie. În al treilea rând, acizii grași din sânge cresc în urma consumului de alcool și se crede că sunt asociați cu dezvoltarea FA.În cele din urmă, metabolitul alcoolului, acetaldehida, poate crește rata de contracție musculară anormală)."
CUNOAȘTEȚI SEMNELE
Este important să recunoașteți simptomele FA, deoarece aceasta poate duce la un atac de cord.
Experții de la Clinica Mayo spun că acestea sunt semnele pe care trebuie să le cunoașteți:
Senzații de bătăi rapide, fâlfâitoare sau puternice ale inimii (palpitații)
Dureri în piept
Amețeli
Oboseală
Amețeală
Capacitate redusă de a face exerciții fizice
dificultăți de respirație
Slăbiciune
Dl Gaze a adăugat că atât publicul, cât și medicii trebuie să fie conștienți de efectele alcoolului asupra inimii - mai ales în cazul celor care nu prezintă semne de boli cardiace clasice.
Dar care sunt semnele clasice ale bolilor de inimă pe care trebuie să le cunoașteți?
Dureri toracice
Senzație de rău
Dureri de stomac
Senzație de transpirație
Dureri de picioare
Durere de braț
Dureri de maxilar sau de spate
Senzație de sufocare
Umflarea gleznelor
Oboseală extremă
Bătăi neregulate ale inimii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News