Cele mai frecvente greșeli care îți distrug pielea vara. Avertismentul medicilor dermatologi

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Waldemar Brandt
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Waldemar Brandt

Dacă vi se pare că există o mulțime de reguli de urmat pentru îngrijirea pielii, probabil pentru că așa este. Unele reguli sunt mai stricte decât altele, dar cel mai bine este întotdeauna să respectați sfaturile experților pentru a vă asigura că pielea dvs. este sănătoasă și strălucitoare pe tot parcursul anului. Îngrijirea adecvată a pielii este deosebit de importantă vara, datorită umidității, căldurii, clorului și al soarelui. 

Nu vă dați cu  protecție solară - sau o aplicați incorect

Acest lucru poate părea de la sine înțeles, dar săritul peste crema de protecție solară este una dintre cele mai frecvente greșeli de îngrijire a pielii pe timp de vară (și de iarnă, de altfel). Protecția pielii este esențială, deoarece radiațiile UV cauzează cancerul de piele și semnele de îmbătrânire prematură. Ar trebui să fie purtată în fiecare zi, pe tot parcursul anului.

Nu este vorba doar de a purta crema de protecție solară; trebuie să te asiguri, de asemenea, că o aplici la momentul potrivit în rutina ta de frumusețe, care depinde de tipul de SPF pe care îl folosești. "Dacă folosiți o cremă de protecție solară fizică, trebuie să fie ultimul lucru pe care îl puneți pe față, pe lângă machiaj", spune Dr. Deanne Robinson, un dermatolog certificat de consiliu cu sediul în Westport, Connecticut. "Dacă este o cremă de protecție solară chimică, ar trebui să fie aplicată sub machiaj." Cremele de protecție solară fizice se așează deasupra pielii pentru a crea o barieră fizică, în timp ce cremele de protecție solară chimice sunt absorbite în piele pentru a absorbi, transforma și elibera razele UV.

Neaplicarea SPF

A doua cea mai mare greșeală de îngrijire a pielii pe care o fac oamenii în timpul verii este să uite să își reaplice crema de protecție solară. "FPS se degradează la soare și încetează să vă protejeze pielea de razele dăunătoare UVA și UVB", spune Dr. Howard Sobel, dermatolog certificat de NYC. "Pentru a evita să vă ardeți, asigurați-vă că aplicați întotdeauna din nou o cremă de protecție solară cu spectru larg la fiecare 60-90 de minute cât timp vă aflați la soare."

Sobel recomandă setarea unui cronometru pe telefon dacă intenționați să stați la soare mai mult de 45 de minute. La plajă sau la piscină, crema de protecție solară trebuie reaplicată, de asemenea, de fiecare dată când ieșiți din apă. "Dacă purtați machiaj, reaplicați cu o pudră cu SPF sau folosiți un burete din microfibră pentru a reaplica crema de protecție solară lichidă", spune el. "De asemenea, nu uitați să vă protejați scalpul folosind creme de protecție solară special concepute pentru păr și scalp sau cu o pălărie care are protecție UPF."

Exfolierea dimineața

"În timp ce exfolierea pielii este cheia pentru o piele sănătoasă, netedă și plină de rouă, ar trebui să exfoliați doar noaptea", spune Sobel. "Acel strat de celule moarte ale pielii acționează ca un strat de protecție împotriva razelor UV. AHA-urile, BHA-urile, retinolul/retinoidele ar trebui să fie folosite și ele noaptea, deoarece toate acestea pot face ca pielea ta să fie și mai sensibilă și mai susceptibilă la arsuri solare."

Epilare cu ceară, bărbierit sau laser chiar înainte de plajă

Epilarea cu ceară sau bărbieritul liniei de bikini sau a picioarelor cu câteva ore înainte de a merge la plajă sau la piscină este o altă greșeală comună de îngrijire a pielii pe timp de vară. Din nefericire, majoritatea oamenilor nici măcar nu-și dau seama că fac ceva greșit - până când efectele secundare își fac apariția. "Epilarea cu ceară, epilarea cu laser și bărbieritul sunt adesea investiții de ultimă oră înainte de a ne decide să mergem la piscină sau la ocean, dar de multe ori pot duce la o iritație gravă a pielii din cauza soarelui, a cremei solare și a nisipului", spune Leila Aalam, estetician și fondator al Beuti Skincare.

În cazul bărbieritului și al epilării cu ceară, cel mai bine este să vă acordați între 24 și 48 de ore. Pentru epilarea cu laser, Felicia Taghizadeh, spune să așteptați mult mai mult. "Dacă aveți de gând să stați la soare sau afară în decurs de 10 zile de la un tratament cu laser, vă puteți deteriora rezultatele, puteți cauza probleme de pigmentare și puteți întârzia vindecarea. Laserele sunt grozave atunci când ai timp să te recuperezi în interior", spune ea.

Nu schimbați produsul de curățare

Utilizarea aceluiași produs de curățare în timpul verii și în timpul iernii probabil că nu vă face niciun favor, spune Taghizadeh. "Vara, aveți nevoie de o exfoliere mai frecventă [seara], mai ales dacă vă expuneți la soare și petreceți timp în aer liber", spune ea. "Încercați să treceți la o spălare glicolică, ceva care are un exfoliant delicat, sau folosiți un exfoliant real [fizic sau chimic] săptămânal." Încercați Derma E Essentials Radiance Toner (16 dolari; dermae.com), un toner exfoliant delicat, fără alcool, potrivit realsimple.com

Uiți să folosești SPF pe buze

"Buzele sunt de fapt extrem de sensibile la daunele provocate de razele UV și la arsurile solare", spune Sobel. "Ele nu au melanina pe care pielea dumneavoastră o produce pentru a vă ajuta să o protejați, iar strălucirea balsamurilor de buze și a luciurilor de buze atrage de fapt mai mult razele UV dăunătoare. "1 Faptul că nu folosiți SPF pe buze vă crește riscul de cancer de piele și vă poate subția buzele mai repede, deoarece soarele distruge colagenul. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel