Mihaela Bilic a vorbit, în exclusivitate pentru Spectacola, despre obiceiurile alimentare pe care ar trebui să le evităm în Postul Crăciunului, pentru a evita acumularea kilogramelor în plus.
Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, a început deja de câteva zile și se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus. În acest sens, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce ar trebui să evităm în această perioadă, pentru a nu ne îngrășa și, implicit, pentru ca organismul să nu aibă de suferit.
„Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post. Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare. Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare. Carnea consumă 75% din energia noastră vitală și e bine să uităm puțin de gustul bun a mâncării, ca să putem după cele 40 de zile de post să o redescoperim și, din nou, să ne bucurăm de ea la capacitate maximă. Exercițiul postului asta își propune: să redescoperim gustul mâncării prin lipsa ei, iar cantitatea trebuie să fie primul element pe care trebuie să-l avem în vedere.”, a declarat Mihalea Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.
Mai mult, Mihaela Bilic ne explică și care sunt principalele greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac în această perioadă, destul de greu de suportat de către organism.
„Industria alimentară ne pune la dispoziție toate alimentele în varianta lor de post. Nu ne umplem frigiderul, burta, nu mâncăm pe săturate și spunem că am ținut post, că nu este adevărat. Dacă scoți produsele de origine animală, ele au cea mai mare capacitate de sațietate, dar când mănânci doar făinoase, nu ai cum să te saturi. Toate aceste produse făinoase și zahărul produc variații ale glicemiei, iar aceasta ne dă nouă senzația de foame. Suntem mult mai fragili și mai instabili din punct de vedere al sațietății și, din păcate, în post, principalele greșeli sunt excesul de grăsimi vegetale. Toată lumea mănâncă ulei din belșug, uitând că postul la origini avea zile fixe în care era dezlegare la ulei și la vin. Nu se mănâncă în fiecare zi ulei, pentru că atunci religia spune că mâncarea are prea mult gust și nu se mai poate numi post. Ar fi bine să nu mâncăm prăjeli, ulei în cantități mari, pentru că combinația dintre făinoase și ulei este cea mai ușor de transformat în grăsime de rezervă și în kilograme în plus.”, a continuat ea.
Cât despre zahăr, medicul nutriționist consideră că trebuie să fie consumat cu foarte multă moderație, în cantități mici.
„Postul nu interzice zahărul, cu toate că acesta este un produs dedicat exclusiv plăcerii. Probabil că la originile postului nu exista zahăr. Deci în momentul în care în post mănânci făină, ulei și zahăr, este rețeta sigură de îngrășare, nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane. Dacă se poate, ar fi bine să folosești perioada postului și să nu mănânci zahăr deloc, pentru că este un lucru care i-ar pica bine organismului și ficatului, dacă tot ne gândim la sănătate. Zahărul este un element care produce inflamație, obosește ficatul, nu avem niciun beneficiu pentru care să-l consumăm. După părerea mea, zahărul ar trebui să fie eliminat și din alimentația de zi cu zi. El chiar nu este aliment și trebuie să fie prezent precum sarea, doar pentru a da gust.”, ne-a mai spus medicul nutriționist.
„Cea mai mare problemă este că noi nu mai suntem dispuși să mai simțim foamea, parcă se prăbușește lumea dacă nu mai este burta plină. În momentul în care nu mai ai carne, brânză, ou, este normal că vrei să te saturi din ceva. Și atunci mănânci zacuscă, pâine, pate vegetal, totul prăjit, iar toate lucrurile astea îngrașă și te satură într-un fel păgubos. În loc să fie o perioadă în care să avem grijă suplimentară de sănătatea noastră, e o perioadă, din păcate, în care majoritatea mai rău se intoxică. Ficatul trage mai greu în perioada postului decât într-o perioadă normală.”, ne-a mai spus Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News