Unul dintre pilonii fundamentali pentru o viață lungă și sănătoasă este dieta, potrivit expertului în longevitate Dan Buettner. Din acest motiv, este important să evităm consumul excesiv al anumitor alimente.
Micile schimbări pot face o mare diferență când vine vorba de sănătate. Începerea unor rutine simple de exerciții fizice sau adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase pot avea un impact pozitiv, chiar dacă par nesemnificative la început. De exemplu, urcatul scărilor în locul utilizării liftului ne ajută să ne mișcăm mai mult. Același principiu se aplică și alimentației. Deși poate părea că schimbările trebuie să fie radicale, uneori doar ajustarea câtorva obiceiuri poate duce la rezultate semnificative.
Nu este necesar să renunțăm complet la rețetele preferate, dar putem face înlocuiri sănătoase. Spre exemplu, în loc să folosim cârnați într-un preparat, putem adăuga legume variate. Astfel, ne putem bucura de mâncăruri delicioase, în timp ce alegem opțiuni mai benefice pentru sănătate.
Alimentele de evitat, conform lui Dan Buettner
Dan Buettner, expert în longevitate, a studiat zonele din lume unde oamenii trăiesc cel mai mult și a concluzionat că dieta joacă un rol esențial. El recomandă evitarea introducerii în casă a anumitor alimente care pot avea un impact negativ asupra sănătății, subliniind că „dacă nu le ai la îndemână, le vei consuma cu 80% mai puțin”.
Te-ar putea interesa și: Cum putem preveni un accident vascular cerebral. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit 8 lucruri pe care le poți face
Băuturile dulci sau răcoritoare – Acestea conțin cantități mari de zaharuri libere, crescând riscul de obezitate și diabet.
Gustările sărate – Chipsurile, biscuiții sau alte gustări procesate au un conținut ridicat de sodiu, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială.
Dulciurile și bomboanele – Consumul excesiv al acestora este asociat cu creșterea nivelului de zahăr din sânge și cu apariția diabetului.
Carnea procesată – Cârnații, carnea tocată și alte produse procesate trebuie consumate cu moderație, deoarece un consum ridicat a fost corelat cu boli de inimă și diabet.
Te-ar putea interesa și: Cinci modalități prin care putem încetini căderea părului. Doctor Marius Sava a oferit o serie de recomandări
Deși aceste alimente ar trebui consumate rar și cu moderație, există alte opțiuni care ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică
Fructele și legumele proaspete
Cerealele integrale
Lactatele cu conținut scăzut de grăsimi
Proteinele de calitate, atât animale, cât și vegetale
Te-ar putea interesa și: Cum arată farfuria ideală și farfuria pentru slăbit. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic
De asemenea, este recomandat să creștem aportul de fibre, care contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea colesterolului, precum și consumul de calciu și vitamina D, esențiale pentru sănătatea oaselor. Alimentele bogate în potasiu, care sprijină funcționarea corectă a rinichilor, inimii și mușchilor, sunt și ele importante.
Reducerea zaharurilor adăugate și a sodiului, precum și înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase, sunt alte recomandări esențiale pentru menținerea unei diete echilibrate, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News