Cele patru alimente pe care trebuie să le eviți atunci când ești răcit sau ai gripă. Dacă le consumi îți vor face mai mult rău

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik/imankashaf2002
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/imankashaf2002

Deși nu există produse interzise, ​​deoarece nu sunt dovezi științifice care să le lege de această problemă, este esențial să știm de ce se produce mucusul și de ce este important să-l eliminăm cât mai curând posibil.

Prevenția este importantă pentru a evita agravarea neplăcutelor simptome ale gripei sau a răcelii. Unul dintre aceste simptome este adesea reprezentat de mucus.

Când suntem răciți ne gândim la medicamente antigripale și la a aduna un stoc bun de șervețele nazale, dar trecem cu vederea un aspect important: alimentația.

În ceea ce privește mucusul, există diferite alimente cu care ne asigurăm că situația nu se agravează și nu duce la afecțiuni precum bronșita, inflamația mucoasei bronhiilor care se manifestă prin expectorație de mucus dens și decolorat.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu te speli pe mâini după ce ți-ai suflat nasul. Problemele de sănătate la care te expui

Lactatele au fost considerate dăunătoare pentru capacitatea lor de a crește formarea de mucus. Cu toate acestea, în prezent, nu există dovezi științifice clare care să susțină această asociere. Ceea ce s-a dovedit este că dacă există o prezență semnificativă a produselor lactate în dieta noastră obișnuită, acestea vor crește vâscozitatea mucusului, îngreunând expectorația și prelungind astfel congestia nazală și/sau bronșică, relatează 20minutos.es.

Citește și: Cum ținem gripa la distanță. Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi prețioase: ”Există o formulă de ținut minte”

Alimente care nu favorizează eliminarea mucusului

Termenul cel mai potrivit ar fi „alimente și băuturi care nu ajută la eliminarea mucusului” și nu să le etichetăm pur și simplu ca fiind dăunătoare sau nerecomandate, așa cum indică Societatea Spaniolă a Medicilor Generaliști și a Familiei (SEMG).

Apa și sucurile naturale (fără adaos de zahăr) reprezintă cea mai bună opțiune pentru combaterea mucusului. Creșterea cantității pe care o bem în mod obișnuit este o idee bună pentru ca mucusul să se dilueze rapid și să fie ușor de eliminat. De asemenea, este recomandat să includem în dietă alimente antiinflamatoare și care întăresc sistemul imunitar.

Sursă foto: Freepik

Care sunt cele patru alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă ești răcit

  • Produse lactate: lapte, brânză, iaurt, unt.
  • Dulciuri: combină prezența lactatelor și a zaharurilor, o formulă puțin recomandată când ne gândim la o eliminare rapidă a mucusului.
  • Carne roșie și în general toate alimentele bogate în grăsimi saturate, deoarece contribuie la inflamație.
  • Băuturi îndulcite: zahărul provoacă deshidratarea organismului și crește volumul conținutului stomacului, îngreunând respirația. Aici nu trebuie să uităm de alcool, care ar trebui consumat în mod moderat în general, dar mai ales în cazul afecțiunilor pulmonare, și nici de băuturile carbogazoase.

De ce apare mucusul?

Ceea ce numim colocvial flegmă sau mucus este prezent zilnic în căile noastre respiratorii. Compus din apă, proteine și resturi celulare, SEMG indică faptul că expulzăm zilnic aproximativ 30 de mililitri prin tractul digestiv.

Mucusul devine vizibil atunci când există viruși, bacterii, sau poluare, la care plămânii răspund secretând o cantitate mai mare de vâscozitate, iar tusea este modalitatea în care organismul îl elimină.

Citește și: Strănutul, ce se întâmplă dacă te abții. Efectele pot fi mortale

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel