Chef Adi Hădean, avertisment cu privire la consumul de pepene. Ce spune nutriționistul Cristian Mărgărit

Data publicării:
Sursă foto:Pexels/Any Lane
Descriere foto: Sursă foto:Pexels/Any Lane

Invitat în cadrul emisiunii „NEWS PASS” de pe canalul B1TV, nutriționistul Cristian Mărgărit a vorbit despre nitrații din pepeni și efectele acestea asupra organismului.

Bucătarul Chef Adrian Hădean a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj despre o întâmplare petrecută după ce a consumat pepene. Acesta spune că a avut probleme digestive în urma consumului de pepene românesc, probleme ce au durat mai bine de o lună de zile. În urma acestei probleme, a început să se informeze și a aflat că nu este singurul aflat în această situație. Ba chiar a declarat că un prieten de-ai lui, care are laborator de testare, i-a dezvăluit că în pepenii românești testați de el se regăsesc cantități uriașe de nitrați, cu mult peste maxima admisă legal.

„Anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului”

„Hai că-i aproape gata sezonul pepenilor, și n-am zis nimic pe tema asta pentru că am vrut să fiu cât mai precis că nu vorbesc tâmpenii. Plecând de la impresia că anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului (Doamne iartă-mă), impresie solidificată de faptul că am fost afectat digestiv mai bine de o lună de zile, și nu ușor, afectare care a încetat la o săptămână după ce am scos lubenița din meniu, am început să mă uit în stânga și-n dreapta, să văz dacă-s singurul în situația asta. Nu sunt, asta am aflat.

Ba mai mult, un prieten cu mijloace (adică are laborator de testare) mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal. Înțeleg că agricultura-i grea și că anul ăsta a fost unul teribil, dar ani ca ăsta sau mai răi o să mai tot fie, și dacă ne batem joc de ce mâncăm, o să avem în plus și problema asta. Dacă aș fi statul român, n-aș mai autoriza nici o piață fără propriul laborator de testare, și dacă aș fi piață, n-aș lăsa pe nimeni să vândă otravă. Iubim produsul românesc, mă tot ambalez să promovez ideea de ani buni, da’ parcă nici să ne căcăm pe noi de dragul ideii nu-i amuzant”, a declarat bucătarul Adrian Hădean, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Cum ne protejăm vederea. Carmen Brumă a dezvăluit secretul

„Avem probabil gastrită sau alte probleme pe care nu ni le tratăm”

Invitat în cadrul emisiunii „NEWS PASS” de pe canalul B1TV, nutriționistul Cristian Mărgărit a dezbătut acest subiect și a explicat care este, de fapt, problema. Acesta spune că disconfortul nu este cauzat de pepene sau de nitrații prezenți în pepeni pentru că aceștia nu sunt periculoși. Ba chiar, există legume precum sfecla roșie sau spanacul care au de zeci de ori mai mulți nitrați decât pepenele. Nutriționistul a adăugat faptul că este posibil să avem gastrită sau alte probleme de sănătate pe care nu le-am tratat, aceasta fiind cauza disconfortului pe care îl simțim când consumăm anumite alimente precum pepenele.

„Și eu am acest disconfort de la pepeni. Nu este cauzat de pepene în sine sau de nitrați, decât în foarte rare cazuri. Avem probabil gastrită sau alte probleme pe care nu ni le tratăm. Trebuie să facem o diferențiere între nitrați, care sunt niște substanțe, cel puțin în aceste legume și fructe, provenite din îngrășăminte sau din apa care se folosește. Nu sunt periculoși în legume. Nitriții, în schimb, din mezeluri, sunt o cu totul altă discuție. Pepenele în mod normal are undeva la 30 mg la 100 de grame. În schimb, să luăm sfecla sau spanacul. Au de zeci de ori mai mulți nitrați în mod natural, deci nu nitrații din pepene sunt problema.

„Am văzut că sunt oameni care testează cu tot felul de aparate, deci acești nitrați din legume, repet, spanac, sfeclă roșie, care conțin de zeci de ori mai mult decât pepenele în mod natural, au beneficii pentru sănătate. Funcționează ca stimulatori ai oxidului nitric și vaso-dilatatori. Doar în situația în care nitriții, de exemplu, din mezeluri, o altă poveste, sunt încălziți și intră în reacție cu aminele, formează nitrozamine, care, da, sunt cancerigene și dau probleme. Deci nitrații poate doar la bebeluși sau la persoane foarte sensibile și doar în cantiități foarte mari pot reprezenta o problemă. Altfel, acești nitrați din legume și fructe nu sunt periculoși, ba chiar au efecte benefice. Pesticidele, pe de altă parte, pot să fie periculoase, dar în special pe termen lung”, a adăugat Cristian Mărgărit.

Te-ar putea interesa și: Valurile de căldură și efectele lor asupra sănătății mintale

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel