Chef Joseph Hadad, cozonac atipic pentru Crăciun, cu ciocolată. Modul de preparare inedit al bucătarului

Data publicării:

Chef Joseph Hadad le-a propus fanilor o rețetă ideală pentru perioada din an în care ne aflăm.

Sărbătorile ne bat la ușă, iar bucătarii chefi vin de la o zi, la alta cu cele mai potrivite alternative de preparate, care să surprindă complet atât invitații, cât și pe toți cei dragi. În timp ce preparatele pe bază de carne sunt „vedetele” sezonului, desertul are și el rezervat un loc bine definit la masa de sărbătoare, iar cozonacul este, fără doar și poate, nelipsit de pe mesele românilor, în această perioadă din an. Cu toate acestea, chef Joseph Hadad propune o rețetă atipică de cozonac, cu ciocolată și nucă, care arată pur și simplu delicios. 

Ingrediente aluat pentru 2 bucăți:
- 770g făină albă
- 150g zahăr alb
- 25g drojdie uscată
- 3 ouă mari (temperatura camerei)
- 180ml apă puțin caldă
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- 175g unt la temperatura camerei (cuburi 1 cm)
- 1/2 linguriță sare

Umplutură:
- 250ml lapte
- 250gr ciocolată neagră
- 70gr cacao
- 125gr zahăr pudră
- 65g-200gr miez de nucă (după preferință)
- Coaja rasă de la 1 portocală

Pentru uns:
- 1 ou mare

Sirop:
- 100 gr zahăr
- 100 ml apă
- 1 linguriță esență de rom

VEZI și: Sorin Bontea, rețetă de covrigi cu scorțișoară, pentru masa de Crăciun: „O combinație între cozonac și rulouri cu scorțișoară”

Cum se prepară

Cozonacul propus de chef Joseph Hadad se prepară aproximativ variantei clasice românești pe care o știm cu toții, însă un lucru este cert: compoziția este diferită, iar designul este și el unul atipic, față de desertul românesc. Astfel, pentru prepararea aluatului, celebrul bucătar a optat pentru un robot special de bucătărie. Acest proces poate fi făcut însă și manual, dar îți va lua probabil mai mult timp. Mai mult, în timp ce aluatul dospește, pas ce durează aproximativ o oră, este momentul potrivit pentru prepararea umpluturii, care te va ajuta să obții cel mai bun cozonac de Crăciun. 

„1. Aluatul: cerneți făina în bolul robotului de bucătărie. Adăugați drojdia, zahărul și amestecați folosind cârlig de frământat. Lăsați robotul pornit și turnați pe rând apa, apoi ouăle, unul câte unul cuburile de unt  coaja de lămâie și frământați 3 minute. Adăugați sarea și mai frământați 10 minute.

2. Pe blatul de lucru presărați niște făină și frământați aluatul cu mâna 2-3 minute. Puneți apoi aluatul la dospit 1 oră într-un bol presărat cu făină și acoperit cu un prosop.

3. Umplutura: turnați laptele într-o oală și topiți ciocolata amestecând constant. 
Încorporați cacao și zahărul pudră, apoi adăugați coaja de portocală, continuați să gătiți amestecând constat pentru 3-4 minute. Lăsați apoi amestecul la răcit (trebuie să fie la temperatura camerei când se unge aluatul)

4. Întindeți jumătate de cocă până ajunge la 1/2 cm grosime și ungeți cu un strat subțire de umplutură. Finalizați cu miezul de nucă zdrobit mai mare.

5. Rulați aluatul și tăiați-l pe jumătate. Împletiți cele două jumătăți și mai lăsați la crescut 35 de minute acoperit cu un prosop. Repetați cu cealaltă jumătate de aluat. Ungeți apoi uniform cu gălbenuș de ou și coaceți 35 de minute la cuptorul preîncălzit 175C.

6. Însiropat: topiți în apă zahărul împreună cu esența de rom, iar cu siropul cald, dar nu fierbinte, însiropați împletita folosind pensula de uns. Poftă bună!”, a scris Joseph Hadad pe rețelele de socializare. 

Citește și: Chef Joseph Hadad, rețetă inedită de murături. Pot fi servite după doar 24 de ore și sunt extrem de crocante



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel