Nu cred că este copil în România căruia să nu îi placă chifteluțele proaspete și pufoase. Eram mic și mâncam incredibil de mult, iar buna mea mamă era o adevărată martiră când trebuia să facă chifteluțe - spune pilotul Cezar Osiceanu.
Recitind de curând o carte deosebită a lui Remarque, “Nimic nou pe frontul de Vest” am dat peste pasajul în care soldatul german primește in pachetul trimis de acasă - câteva chifteluțe cu cartofi.
În mintea mea, cele două informații de mai sus s-au combinat după un algoritm necunoscut așa că brusc mi-a venit o poftă nebună de chifteluțe.
Deci, la treabă pofticioși mari și mici! Lăsați în plata Domnului burgerii fără gust, fie ei și cu foiță de aur făcuți, și haideți să facem niște chifteluțe adevărate să le plouă în gură amatorilor de fast food!
- 1 kg de pulpă de porc tocată mediu
- 2 legături de mărar proaspăt tocat mărunt
- 2 legături de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
- o legătură de tarhon tocată mărunt
- 2 morcovi rași
- o ceapă mare roșie și una albă tocate mărunt și altele tăiate rondele
- 3-4 căței de usturoi pisați bine
- 3 felii de pâine albă înmuiate în apă și apoi stoarse bine
- mirodenii după gust: piper negru, curry, busuioc, boia dulce și iute, susan
- 300 gr de făină albă, trei nule cum se spunea pe vremuri
- 300 gr de pesmet
- 3-4 roșii de grădină tăiate cubulețe
- un pahar de vin roze demisec
- 2 ouă proaspete
- 2-3 cartofi albi fierți și tăiați felii mai grosuțe
Punem într-un castron generos și amestecăm bine până se omogenizează: carnea, ceapa tocată mărunt, morcovii rași, pâinea, boia, mărarul, pătrunjelul, jumătate din legătura de tarhon și ouăle.
Când este totul bine omogenizat facem un pic de mujdei și îl turnăm peste conținutul castronului nostru.
Împărțim castronul în trei părți, iar una dintre ele o amestecăm cu semințe de susan.
Punem separat cate o farfurie ușor adâncă cu făină, alta cu pesmet alb și alta cu făină, pesmet și semințe de susan, iar peste ele presărăm piper, boia, curry și amestecăm bine.
Începem să facem, cu mâinile ușor umezite cu apă, chifteluțele dar nu mai mari decât o minge de ping pong, cu carnea amestecată cu semințe de susan pe care o dăm prin farfuria cu de toate.
Continuăm cu chifteluțele pe care le vom tăvăli pe jumătate în farfuria cu făină, și restul în cea cu pesmet. După, le punem aliniate frumos pe masă pregătite pentru prăjit.
Punem tigaia cu ulei la încins și începem operațiunea de prăjire cu chifteluțele pregătite.
În câte un castron separat pe fundul căruia vom așeza hârtie absorbantă scoatem chifteluțele noastre moi și parfumate.
Vom pune separat în altă tigaie de teflon rondelele de ceapă și cubulețele de roșii să se călească ușor și peste ele turnăm paharul de vin.
Când a dat în clocot sosul nostru amețitor de parfumat și de frumos colorat, așezăm ușor chifteluțele. Lăsăm să fiarbă 5-7 minute la foc mic chifteluțele noastre în acel sos minunat și punem peste mărar, pătrunjel și restul de tarhon.
Punem feliile de cartofi fierți pe fundul farfuriei noastre și așezăm peste sosul și chifteluțele lui.
Un pic de busuioc peste pentru miros și gata!
Chifteluțele calde din castron merg puse lângă feliile de cartofi peste care am așezat câte o felie de cașcaval și le-am lăsat un pic la cuptor cat să se topească și să îmbrace feliile de cartofi. Presărăm peste toate cele un pic de busuioc.
Eu i-am pus alături și un șnițel tăiat felii pentru ca, prin alternanță, să avem cum se spune curcubeul în cerul gurii
Chifteluțele cu sos merg la felul doi cu niscaiva castraveți murați sau o salată de varză murată.
Poftă mare!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News