Cina care ajută la prevenirea pierderii memoriei dacă este consumată zilnic, conform unui neurolog

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Aceasta este cea mai bună cină. Ajută la prevenirea pierderii memoriei dacă este consumată zilnic, conform unui neurolog.

În tinerețe considerăm memoria infinită și de neînlocuit, dar, din păcate, nu este așa. Cifrele legate de boli precum demența sunt în creștere, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): în prezent, se estimează 55 de milioane de cazuri la nivel mondial, iar acestea cresc cu o rată de zece milioane anual. Cercetările în domeniul alimentației au pătruns în acest domeniu: putem să ne îngrijim creierul prin alimentație?

Relația dintre modelele alimentare și îmbătrânirea neurologică mai bună este, de ani de zile, obiect de studiu pentru știință. Există rezultate care indică o dietă specifică, cea mediteraneană, iar în această direcție se poate spune că se încadrează și propunerea neurologului Jonathan J. Rasouli, specialist în Departamentul de Chirurgie Neurologică al Spitalului Universitar din Staten Island (Statele Unite).

Te-ar putea interesa și: Cu gălbenuş sau fără? Carmen Brumă a spus cum este recomandat să mănânci oul: „Multe persoane obișnuiesc să-l consume așa”

O propunere sănătoasă, simplă și accesibilă

Analiza elementelor din dietă care pot avea cel mai mare impact asupra sănătății cerebrale l-a condus pe neurologul american să se întrebe ce cină sănătoasă, simplă și nutritivă ar putea obține acest efect. Răspunsul: somon la grătar cu turmeric. De ce această alegere?

Să luăm lucrurile pe rând. În primul rând, somonul nu este o alegere întâmplătoare: este un pește foarte bogat în acizi grași omega-3, esențial pentru buna funcționare a organismului. Includerea sa în dietă înseamnă întărirea neuronilor și a inimii, fără a uita de efectul antioxidant, de asemenea important în domeniul neurologic. Somonul este peștele care conține cea mai mare cantitate de omega-3: 2,2 grame la fiecare porție de 100 de grame. De asemenea, nu este întâmplătoare nici metoda de gătire propusă de Rasouli: pregătirea somonului la grătar permite să nu se adauge grăsimi suplimentare și, astfel, să se păstreze mai bine tot potențialul său nutrițional, vitaminele și mineralele. Și, având în vedere că vorbim despre cină, această metodă este nu doar rapidă și simplă, dar și cea mai ușor de digerat, astfel încât nu ne va provoca probleme în a adormi.

Condimentul ales pentru a asezona acest pește urmează aceeași logică. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei, compusul conținut în turmeric, au fost deja confirmate. S-a constatat chiar și rolul său inhibitor într-unul dintre factorii cheie ai dezvoltării bolii Alzheimer: plăcile amiloide cerebrale. Atât curcumina, cât și omega-3 sunt, de asemenea, investigate pentru capacitatea lor de neurogeneză, adică de a genera noi neuroni din celule stem și celule progenitoare.

Pe lângă luarea în considerare a acestei propuneri, este important să fie clar ce tipuri de alimente nu ar trebui să fie în farfuria noastră la cină. Experții subliniază o regulă de aur bazată pe evitarea a patru elemente: carbohidrați cu absorbție rapidă; grăsimi saturate sau acizi grași „trans”; consum excesiv de sare și consum excesiv de alcool, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel