Cinci alimente care te pot ajuta să trăiești mai mult. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat câteva alimente pe care trebuie neapărat să le incluzi în dieta ta zilnică, dacă vrei o viață longevivă. 

Chiar dacă îmbătrânirea este inevitabilă, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a trăi cât mai mult timp și pentru a-ți menține starea de sănătate cât mai bună. De fapt, cercetările au dovedit că modul în care îmbătrânești ține mai puțin de genetică și mai mult de stilul tău de viață. Acest lucru include obiceiurile alimentare existente și optarea pentru mai multe alimente care pot prelungi durata vieții.

"Cheia este să evitați alimentele procesate, care sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zaharuri și sodiu și pot contribui la diverse probleme de sănătate", spun specialiștii. "O dietă bogată într-o varietate de alimente de origine vegetală - fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe - este asociată cu o durată de viață mai lungă și mai sănătoasă. Aceste alimente oferă o abundență de fitochimicale și flavonoide, compuși care prezintă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene", spune Dr. Vinjamoori.

Și, deși nu există un singur aliment care să-ți prelungească viața în mod magic, există mai multe lucruri pe care le poți consuma și care te pot ajuta să reduci riscul de îmbolnăvire generală.

Citește și: Condimentele te ajută să slăbești. Mihaela Bilic: „Ne săturăm mai repede cu mai puțină mâncare”. Trebuie neapărat să le incluzi în dieta ta

Iată cinci alimente care te pot ajuta să trăiești mai mult

1. Nucile

Fie că este vorba de migdale, alune, alune de pădure, fistic sau o combinație din toate, vei dori să iei mai des o gustare de acest gen. Studiul de referință PREDIMED, un studiu de intervenție nutrițională de mare amploare și pe termen lung, a observat o reducere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare majore în rândul celor care au urmat o dietă mediteraneană completată cu un amestec de nuci, în comparație cu o dietă cu conținut redus de grăsimi. S-a observat că grupul care a consumat nuci a avut un risc de mortalitate cu 39% mai mic.

"Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate (o formă sănătoasă de grăsime), fibre, antioxidanți și anumite vitamine și minerale care, în mod colectiv, promovează sănătatea inimii, ajută la controlul greutății și, posibil, ajută la longevitate", spune Dr. Vinjamoori.

2. Turmericul

Turmericul, un ingredient de bază în preparatele indiene, conține curcumină, un compus bioactiv cu puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, potrivit Dr. Vinjamoori.

Inflamația cronică este un factor semnificativ în multe boli legate de îmbătrânire, iar efectele antiinflamatorii ale curcuminei pot contribui la atenuarea acesteia, spune el, indicând un studiu din 2021 în Drug Design, Development and Therapy. Mai mult, curcumina este legată de un risc mai mic de boli de inimă, care este principala cauză de deces în SUA, potrivit studiilor.

3. Uleiul de măsline extravirgin

Uleiul de măsline bogat în antioxidanți, care are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, este un element de bază în dieta mediteraneană dintr-un motiv întemeiat. Un studiu din 2022, publicat în Journal of the American College of Cardiology, a observat că persoanele care au consumat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 19% mai mic de a muri (din orice cauză), decât cele care consumă rar sau niciodată ulei de măsline. 

4. Ceai verde

Data viitoare când ai nevoie de o mică revigorare după-amiaza, prepară o cană de ceai verde.

"Ceaiul verde este bogat în quercetină, un flavonoid vegetal care prezintă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene", explică Dr. Vinjamoori.

Potrivit Dr. Vinjamoori, se crede că quercetina activează gena SIRT1, un jucător crucial în beneficiile longevității și ale restricției calorice, sporind capacitatea organismului de a repara ADN-ul și, potențial, încetinind procesul de îmbătrânire.

5. Ceapă

Ceapa este cea mai bogată sursă de quercetină, antioxidant care are o funcție protectoare împotriva îmbătrânirii, conform aceluiași studiu 2022 Molecules. Din fericire, există atât de multe moduri de a mânca ceapă, astfel încât o poți include în dieta ta zilnică, notează Eatthis

VEZI și: Riscurile la care te supui dacă mănânci prea multă brânză. Experții trag un semnal de alarmă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel