Cinci greșeli pe care le faci în timpul zilei și care te țin treaz noaptea. Trebuie să eviți aceste lucruri, dacă ai insomnii

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Experții au identificat câteva cauze care te pot ține cu ochii deschiși pe parcursul unei nopți. 

Cu toții am trecut prin diverse insomnii, când pur și simplu te învârți continuu de pe o parte, pe cealaltă, te îngrozești când te uiți la ceas, încercând să nu calculezi câte ore de somn ai mai putea avea dacă adormi chiar acum. Totuși, chiar dacă ți s-a întâmplat destul de des acest lucru, poate că tot nu înțelegi care sunt cauzele pentru care tu experimentezi acest sentiment neplăcut. În acest sens, cercetătorii au identificat câteva cauze principale, care îți pot afecta foarte mult somnul și te pot ține treaz ore în șir, potrivit Bestlife.

Iată care sunt cauzele ce te pot ține treaz noaptea:

1. Ai mâncat fast food sau alte preparate nesănătoase

Data viitoare când te lupți cu insomniile, gândește-te la ceea ce ai mâncat în ultima vreme. Potrivit unui studiu din mai 2023, publicat în Obesity, participanții la cercetare care aveau o dietă bogată în zahăr, grăsimi saturate și alimente procesate timp de o săptămână au avut un somn de calitate mai slabă, decât cei care aveau un stil de viață sănătos. 

"Ne-am uitat la activitatea cu unde lente, o măsură care poate reflecta cât de odihnitor este somnul profund", a declarat coautorul studiului Jonathan Cedernaes, MD, PhD, prin intermediul unui comunicat de presă. "În mod intrigant, am văzut că somnul profund a prezentat o activitate mai mică a undelor lente atunci când participanții au mâncat junk food, în comparație cu consumul de alimente mai sănătoase. Acest efect a durat și în a doua noapte, după ce am trecut participanții la o dietă identică."

Așadar, dacă te identifici în aceste rânduri, schimbarea alimentației ți-ar putea îmbunătăți considerabil somnul.

Citește și: Riscurile la care te supui dacă mănânci prea multă brânză. Experții trag un semnal de alarmă

2. Ești sedentar și stai toată ziua pe scaun

Dacă ai un loc de muncă care-ți cere să stai așezat în cea mai mare parte a zilei, s-ar putea ca acest lucru să-ți îngreuneze somnul, spun specialiștii.

"Trebuie să fim activi în timpul zilei pentru a câștiga un somn de bună calitate pe timp de noapte", spun specialiștii.

"Acest lucru se întâmplă din două motive: 1. Trebuie să fim activi pentru a economisi unitatea homeostatică de somn, "foamea" de somn care se acumulează în timpul zilei, atunci când suntem activi; 2. Când suntem activi în timpul zilei, dăm creierului nostru un semnal foarte clar că orele noastre active sunt ore de zi, ceea ce ajută creierul să facă diferența între zi și noapte, permițându-i să ne facă mai somnoroși noaptea", explică ei.

Chiar dacă unii oameni nu au de ales și trebuie să stea ore în șir la birou, specialiștii recomandă ridicarea repetată de pe scaun și practicarea unui sport.

3. Nu beneficiezi de lumina soarelui, pe timpul zilei

"Ritmul nostru circadian funcționează cu expunerea la lumină. În timpul zilei, când suntem expuși la lumină, aceasta semnalează creierului că este zi", spun specialiștii. "Când se lasă noaptea, creierul știe că este timpul să se odihnească și atunci începe producția crescută de melatonină pentru a promova somnul calitativ."

Deci, dacă ai probleme cu somnul noaptea, asigură-te că tragi draperiile pe timpul zilei și că ai parte de multă lumină. 

VEZI și: Cinci semne care-ți indică faptul că nu consumi suficiente legume cu frunze verzi. Specialiștii trag un semnal de alarmă

4. Dormi pe timpul zilei

"Ca regulă generală, păstrați siestele sub 30 de minute și faceți-le înainte de ora 15.00", spun specialiștii. "De asemenea, vă recomand să găsiți un spațiu răcoros, întunecat și liniștit pentru a trage un pui de somn, astfel încât să profitați la maximum de el, deoarece aceste condiții favorizează un somn mai bun."

5. Lucrezi din dormitor

Având în vedere că mulți dintre noi lucrează de acasă în zilele noastre, unii oameni aleg să muncească chiar din dormitor. Un studiu din 2021 a constatat că 31% dintre lucrătorii remote și-au amenajat biroul în dormitor (iar 38% lucrează din patul lor). Acest lucru nu este ideal, spun experții.

"Dacă este posibil, evitați să lucrați în dormitor, astfel încât să puteți separa mental mediul de lucru de cel de odihnă", recomandă ei.

Te-ar putea interesa și: Ananasul, fructul minune pentru sănătatea ta. Cinci beneficii pe care nu le știai



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel