Cinci verdețuri pe care trebuie să le mănânci zilnic. Au beneficii pentru sănătate, dar și pentru siluetă

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Nutriționiștii au identificat 5 tipuri de legume verzi care nu trebuie să lipsească din alimentația ta.

Știm cu toții că legumele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. Nu numai că sunt pline de vitamine, minerale și fibre, dar pot fi încorporate cu ușurință în aproape orice masă. Când vine vorba de încorporarea lor în rutina ta, studiile evidențiază că legumele de culoare verde închis sunt cele pe care trebuie să punem accentul. 

Fie că le împăturiți în omletă, le amestecați într-un smoothie sau le strecurați într-un burrito, acestea vor adăuga nutrienți în orice fel de mâncare. Deși toate frunzele verzi sunt pline de nutrienți, există anumite tipuri specifice care sunt cele mai concentrate și, prin urmare, sunt considerate "cele mai bune" de către unii dintre experți, notează EatThis

1. Kale

Frunzele de kale sunt bogate în tone de vitamine și substanțe nutritive și sunt suficient de versatilă pentru a fi savurate crude, într-o salată, sau chiar și coapte sau aruncată într-un smoothie.

Dintre toate verdețurile cu frunze, kale are unul dintre cele mai mari cantități de vitamina C, cu aproximativ 22% din valoarea zilnică pe porție. Vitamina C este un antioxidant necesar care vă poate ajuta organismul să lupte împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și poate ajuta, de asemenea, la construirea unui sistem imunitar puternic. Kale este, de asemenea, bogată în vitamina K (aproximativ 68% din valoarea zilnică recomandată), care poate ajuta la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Această frunză verde conține, de asemenea, anumite substanțe care luptă împotriva cancerului, cum ar fi sulforafanul. Potrivit studiilor, sulforafanul poate fi capabil să blocheze formarea completă a anumitor celule canceroase la nivel molecular.

2. Frunzele de păpădie

Frunzele de păpădie nu se află probabil în gama obișnuită a legumelor, dar ar trebui să fie. 

"Unul dintre motivele pentru care aceste verdețuri sunt atât de puternice este că ajută la creșterea fluxului biliar, descompunând grăsimile, ușurând digestia și ajutând ficatul, protejându-l și ajutându-l să filtreze substanțele chimice potențial dăunătoare din alimente", spun nutriționiștii.

Pline de antioxidanți, cum ar fi betacarotenul, s-a demonstrat că verdețurile de păpădie protejează împotriva deteriorării celulelor, ceea ce poate ajuta, în cele din urmă, la respingerea bolilor cronice. În plus, sursa lor bogată de luteină și zeaxantină susține sănătatea ochilor, în timp ce conținutul lor de vitamina C și K ajută la promovarea oaselor sănătoase. Și asta nu este tot ce pot face aceste frunze verzi.

"Una dintre adevăratele lor calități de superputere este că sunt o sursă bogată de prebiotice prietenoase cu intestinele, datorită inulinei lor. Ele sporesc producția de bifidobacterii "bune" din intestin, care ajută la stimularea funcției imunitare și pot chiar ajuta la prevenirea cancerului.", mai spus specialiștii. 

3. Germenii de broccoli

Dacă v-ați plictisit de broccoli normal, de ce să nu încercați germenii de broccoli? Aceste frunze verzi sunt plante de broccoli, cu frunze mici și verzi care seamănă cu germenii de lucernă. În timp ce oferă același număr de calorii și macronutrienți ca și broccoli în sine, acestea conțin de aproximativ 100 de ori mai multă glucorafanină.

4. Năsturel sau creon de apă

 Această legumă cruciferă are o aromă ușor picantă și piperată - împreună cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Conform unei liste de "fructe și legume puternice", specialiștii au încoronat cresonul ca fiind cea mai bogată legumă în nutrienți. Acest lucru înseamnă că conține cele mai multe substanțe nutritive în cel mai mic număr de calorii. Prin urmare, această verdeață este deosebit de utilă atunci când vine vorba de prevenirea bolilor și de pierderea în greutate.

5.Spanacul 

Spanacul este plin de carotenoizi, care ajută la "curățarea" radicalilor liberi, cunoscuți pentru faptul că provoacă deteriorarea celulelor. De asemenea,  cercetările au arătat că aceste frunze verzi protejează împotriva cancerului de stomac, de colon, de gură și de esofag.

Fiind o sursă bogată de potasiu, spanacul a fost legat de scăderea tensiunii arteriale, în timp ce conținutul său de luteină a fost legat de stimularea funcției cognitive.  Și dincolo de beneficiile sale nutriționale, această legumă se mândrește cu un profil de aromă versatil. 

"Spanacul este atât de blând încât este ca un cameleon și poate fi amestecat în alimente precum smoothie-urile și poate fi nedetectabil, ceea ce îl face leguma perfectă pentru persoanele cărora le este greu să se bucure de legumele verzi", spun nutriționiștii. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel