Chiar dacă bananele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale și oferă numeroase beneficii sănătății, există circumstanțe specifice în care este necesar să moderați consumul sau să îl evitați complet pentru a preveni complicațiile.
Fructele sunt alimente esențiale în dieta noastră, mai ales dacă ne dorim să avem grijă de sănătatea noastră. Sunt alimente răcoritoare, pline de vitamine și minerale, și există atât de multe fructe din care să alegem, încât aproape oricine poate găsi un fruct care să devină preferatul său.
În mod special, banana generează adesea o anumită controversă în jurul său. Se recomandă să nu fie consumată pe stomacul gol sau să fie evitată atunci când vrem să pierdem în greutate, dar adevărul este că este un fruct ideal pentru orice persoană. Cu toate acestea, este important să ținem cont de acele cazuri specifice în care consumul de banane ar trebui moderat, precum și de acele cazuri în care nu este deloc recomandat.
Banana este un fruct sărac în calorii și proteine, și bogat în carbohidrați. Acestea variază în funcție de maturitatea fructului: când este mai verde, are o proporție mai mare de amidon, dar cele mai coapte conțin zahăr, fructoză și glucoză. Se remarcă conținutul de potasiu și magneziu, vitamina B6 și vitamina C. Este considerată, de asemenea, o sursă naturală de fibre. Potasiul contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, motiv pentru care banana este adesea considerată un fruct cardioprotector. Datorită vitaminelor pe care le conține, ajută la protejarea și întărirea sistemului imunitar, reducând oboseala.
Se spune adesea că banana este un fruct care îngrașă, lucru care nu este adevărat, deoarece nu oferă mai multe calorii decât alte fructe (fără a lua în considerare faptul că nu există niciun aliment care să ne facă să îngrășăm sau să slăbim de la sine). De asemenea, se spune că poate fi dificil de digerat, lucru adevărat doar în cazul bananelor verzi. O banană coaptă nu ar trebui să fie dificil de digerat.
La fel ca în cazul tuturor fructelor, consumul de banane este recomandat în aproape toate situațiile, cu excepția cazului în care persoanele sunt intolerante sau prezintă alergie la acest fruct și, evident, nu ar trebui să îl consume. Deși are numeroase beneficii, așa cum am văzut, consumul excesiv este descurajat, în special în unele cazuri specifice. De exemplu, datorită conținutului său de potasiu, nu este recomandat în cazul persoanelor cu insuficiență renală. Deoarece rinichii funcționează necorespunzător, ar putea cauza o acumulare toxică a nivelului de potasiu din sânge.
De asemenea, nu se recomandă consumul excesiv la persoanele care suferă de constipație, în special dacă fructul este puțin copt. Acest lucru se datorează cantității mari de fibre pe care îl conține, care ar putea cauza disconfort, balonare sau gaze. Acesta este același motiv pentru care se recomandă consumul moderat în cazurile de sindrom de intestin iritabil. Consumul moderat este recomandat și în cazul persoanelor diabetice, datorită conținutului său de carbohidrați, cum ar fi fructoza. În acest caz, se recomandă de obicei să se opteze pentru banane care încă nu sunt coapte, deoarece acestea au un indice glicemic mai mic, notează 20minutos.es.
Nu este recomandat consumul de banane la persoanele predispuse la migrene, deoarece conțin tiramină. Desigur, dacă aveți întrebări, medicul sau specialistul va fi cel mai în măsură să vă sfătuiască dacă să consumați sau nu banane și în ce cantitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News