Iată o variată delicioasă de ciorbă, pe care o poți savura în Postul Paștelui.
Chiar dacă pare că lista de variante a rețetelor de post este una mult mai restrânsă, decât în cazul preparatelor de dulce, trebuie să știi că aproape orice variantă ce conține lapte, ouă sau carne poate fi adaptată, iar asta ne propunem să-ți dezvăluim și noi astăzi. Astfel, dacă ți-e poftă în Postul Paștelui de o ciorbă tradițională de burtă, există o opțiune la fel de gustoasă pe care o poți prepara de post. Mai jos vei găsi o rețetă autentică preparată chiar la mănăstiri, astfel încât gustul final va fi unul cât se poate de delicios.
Ingrediente:
500 g ciuperci pleurotus
1/2 țelină
1 păstârnac
3 morcovi
10 căței usturoi
1 ardei kapia
1 ceapă
50 g caju
ulei de măsline
3 gogoșari în oțet
3 litri apă
2 frunze dafin
10 boabe piper negru
Mod de preparare:
„În primă fază, luăm aceste ciuperci, le scoatem cotoarele și le tăiem în așa fel încât să pară că sunt burtă, foarte subțiri, este o ciorbă de post foarte gustoasă. Sunt foarte multe rețete care folosesc ciupercile ca ingredient principal, dar folosesc smântână și ou, deci nu este vegană și de post. Noi facem o smântână de caju.
Într-o oală cu apă, care e la fiert, se pun 2 frunze de dafin, 10 boabe de piper negru și puțină sare. Acesta e primul secret pe care o să vi-l spun. Sarea la fiert se pune după ce fierbe apa, pentru că dacă se pune înainte, procesul de fierbere este mai îngreunat. Astfel, nu veți consuma foarte mult gaz. O să punem trei morcovi întregi în oală, pentru că o să-i scoatem, ciupercile, după care tăiem păstârnacul cubulețe mici, după care se adaugă și el în oală. Se taie și ardeiul kapia și vor sta la fiert 15 minute. Pun și țelina și putem da drumul la foc.”, spune preotul care realizează rețeta delicioasă.
Pentru ca ciorba ta să obțină acea culoare frumoasă, este nevoie să urmezi doi pași simpli. Unul face referire la crearea unui gen de bulion, iar altul la prepararea „smântânii” de post.
„Scoatem morcovul, mai lăsăm puțin celelalte legume. Unul dintre ei îl tocăm cubulețe și îl punem într-o tigaie, iar pe ceilalți doi îi tăiem bucăți și îi băgăm la blender, pentru a face o pastă. Tocăm și 3 gogoșari și facem o pastă într-un blender. Aceasta se pune într-o tigaie, cu puțin ulei de măsline, timp de 15 minute, astfel capătă un gust special.
Nucile de caju se pun de obicei de seara la înmuiat. După ce s-a călit, pasta se adaugă în oala de ciorbă și deja s-a colorat foarte frumos, o mai lăsăm 5 minute să fiarbă împreună.”, a continuat acesta.
Citeșt eși: Sorin Bontea, rețetă de gogoși de post. Trucuri inedite pentru un rezultat extrem de pufos
De asemenea, preotul spune că nucile de caju umflate se pun într-un blender, unde se adaugă cățeii de usturoi și un pahar de apă și se omogenizează totul bine. Vei obține un fel de smântână care se adaugă la final, în oala de ciorbă de pe foc.
„Ciorba noastră este gata și e foarte bună.”, a încheiat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News