Ciupercile pot înlocui carnea? Mihaela Bilic: „Doar urme de proteine și grăsimi”

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură Video PRO TV.
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură Video PRO TV.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat care sunt beneficiile ciupercilor pentru sănătate, dar și care sunt diferențele nutriționale dintre acestea și carne. 

Ciupercile sunt unul dintre alimentele extrem de consumate în post. Dar cât de bine ține ele locul proteinelor de origine animală? Dr. Mihaela Bilic a explicat, în cadrul emisiunii „Doctor de bine”, de la PRO TV, care sunt diferențele, dar și cât de benefice sunt ciupercile pentru sănătate. 

 

„Când ești vegetarian sau ții post, ciupercile par a fi înlocuitorul perfect pentru carne. Se spune că sunt bogate în proteine și au gust de pui, dar nu e chiar așa.

Nu trebuie să uităm că ciupercile sunt legume, asta înseamnă peste 90% apă și doar urme de proteine și grăsimi. Spre deosebire de carne, care are proteine complete în proporție de 20-25%, în ciuperci avem 3-4% proteine și acelea incomplete.


Cât despre gust, poate ciupercile champignons să aducă puțin a carne de pui.

Aveți nevoie de argumente nutriționale? Ei bine, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B.

Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient (1mg/100g).

Conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Ciupercile champignons conțin mult seleniu, un oligoelement valoros împotriva cancerului de prostată. În asociere cu vitamina E dintr-o banală lingură de ulei, are efect antioxidant de neutralizare a toxinelor și radicalilor liberi.

Au proprietăți antibacteriene


În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din D.Z.R de vitamina B3 și B5.

Substanțele antibiotice benefice din sporii ciupercilor inhibă și chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea globulelor albe din sânge și sporesc rezistența organismului la îmbolnăvire.

De ce ne plac așa mult ciupercile? 

Conțin acid glutamic, forma naturală a monoglutamatului de potasiu. Și când spunem glutamat spunem al cincilea gust, adică delicios și irezistibil.

Să nu uităm că și trufele sunt tot niște ciuperci cu proprietăți afrodiziace. De data asta mirosul este special, conține androstenol și crește atracția sexuală. Iar argumentul suprem l-am lăsat pentru final: ciupercile au doar 10 cal/100g, de consumat fără restricții de cantitate”, a explicat dr. Mihaela Bilic în emisiunea „Doctor de bine”, de la PRO TV.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel