Claudia Buneci este health coach, consilier în echilibru hormonal și mamă a trei copii. A terminat cursul de tehnician nutriționist în România, iar apoi a continuat studiile la Institute for Integrative Nutrition din Statele Unite.
Din dorința de a aprofunda cunoștințele esențiale pentru sănătatea femeilor, Claudia a participat la numeroase cursuri specializate pe echilibru hormonal, energizare, nutriție în timpul sarcinii și perioada postpartum.
Spectacola: Fertilitatea și stilul de viață. Care sunt cele mai mari greșeli ale stilului de viață care pot sabota șansa de a deveni mame?
Claudia Buneci: „Aș menționa din capul locului că fertilitatea este un semn vital, indiferent că ne mai dorim sau nu să (mai) avem copii. E ceva de dorit pentru noi toți.
Pentru femei, fertilitatea se poate măsura, într-o anumită măsură, prin nivelul de progesteron și de estrogen”.
Spectacola: Ce poate afecta fertilitatea?
Claudia Buneci: „Din nou nu sunt chestiuni noi, pe care să nu le fi menționat.
De data aceasta aș pune în capul listei STRESUL. Ritmul de viață în care trăim, care face ca al nostru corp să se simtă mai mereu în Fight-Flight-Freeze, implică deprioritizarea sexualității și a fertilității. Și corpul nu greșește când se întâmplă asta. Acum serios, cine ar dori să facă sex și să aibă copii, când viața lui este pusă în pericol, când îl aleargă leul și luptă pentru supraviețuire? Căci așa se simte în corpul nostru presiunea constantă la care suntem supuși, indiferent că e vorba de email-uri, întâlniri, facturi sau pericol iminent de moarte.
Apoi sigur, ajungem din nou la hrană – și pentru că aceasta să susțină fertilitatea, ne dorim alimente cât mai bogate în nutrienți, nu în calorii, grăsimi bune, cum sunt cele provenite din avocado și semințe de in, proteine organice și de calitate. Renunțând la junk, la sucuri acidulate, la fumat, la prăjeli, la zahăr, deja crești considerabil șansele de a deveni părinte. Atenție, însă, nu doar mama, ci și tatăl are nevoie să aibă grijă la stilul lui de viață.
Aș mai adăuga mediul și relațiile – eliminarea toxicității din viață – fie că vorbim de produse de îngrijire cu multe ingrediente care provoacă dezechilibre majore hormonale, de relații toxice – colegi, prieteni, familie. Curățenie și psihoterapie dacă este cazul. Totodată, o pare putere o au și practicile alternative în funcție de cazul fiecărui cuplu cu probleme de fertilitate – de la acupunctură, yoga, meditație.
Punem în continuare pe lista de ingrediente care susțin fertilitatea somnul de calitate, momentele care aduc plăcere, bucurie, relaxare, mișcarea adecvată, încetinirea ritmului de viață pentru a face loc apariției unui copil”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News