Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” sărbătorește 75 de ani de când a fost înființat printr-un concert aniversar de excepție ce va avea loc la Ateneul Român, în data de 10 martie.
Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” este prima școală de muzică din București și a fost înființată în anul 1949. Pe 10 martie, începând cu ora 19:00, evenimentul va debuta cu o serie de concerte și manifestări dedicate celebrării „Excelenței sale, Muzica, și Colegiului Lipatti”.
Deschiderea anului aniversar 2024 este marcată de un concert susținut de orchestrele Colegiului Lipatti; orchestra de suflători (dirijor Marcel Pețanca), orchestra simfonică (dirijor Andrei Racu) și corul (dirijor Pauliuc Lăcrămioara), alături de soliștii absolvenți ai instituției: soprana Laura Tătulescu, violonistul Ștefan Aprodu, violoncelistul Cornelius Zirbo, dar și micuțul trompetist Matei Gheorghe, din clasa a III a, care este deja pregătit să preia simbolic ștafeta generațiilor.
De asemenea, în program vor fi incluse lucrări semnate de compozitori de renume precum G. Rossini, W. A. Mozart și S. Prokofiev, alături de lucrarea simfonică „Amintiri”, compusă special pentru această aniversare de Valentin Mandric, compozitor și profesor la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”.
Festivitățile vor continua pe tot parcursul anului cu evenimente precum: Concertul Absolvenților, promoția 2024, care va avea loc în data de 2 iunie, omagierea profesoarei de vioară Elisabeta Tomescu-Ciomu pentru întreaga sa activitate de pedagog și lansarea cărții „La ceas aniversar”, o culegere realizată de profesorii Nicolae Racu și Andrei Racu ce va cuprinde amintiri, gânduri și imagini ale foștilor și actualilor elevi și profesori ai instituției, manifestări aniversare care vor avea loc în luna octombrie.
Existența Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti” a fost marcată de unele dintre cele mai renumite nume din industria muzicală și artistică românească. Printre personalități remarcabile care au stat în băncile sau la catedrele sale se numără Maria Tănase, Fănică Luca, Filaret Barbu, Victor Giuleanu, George Manoliu, Ana Pitiș, dar și Ileana Cotrubaș, Lucia Țibuleac, Aurelian Octav Popa, Marin Cazacu, Gheorghe Zamfir, Ivan Roncea, Cristina Anghelescu și Tudor Dumitrescu.
Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” reprezintă un pilon al culturii muzicale românești, având în prezent aproximativ 800 de elevi și aproximativ 200 de profesori. Anual, instituția organizează și găzduiește mai multe concursuri internaționale de interpretare, sesiuni de masterclass și proiecte în parteneriat cu diverse academii și instituții europene.
Luna martie este dedicată în mod special instituției, fiind numită „luna Lipatti” în memoria pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, care s-a născut pe 19 martie 1917.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News