Combinațiile alimentare care ar trebui evitate de Crăciun. Cori Grămescu: „Dacă le mâncăm, ne încărcăm foarte tare ficatul” / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a fost invitata Georgianei Ioniță Toader, în emisiunea „Pastila de Frumusețe”, de la Spectacola, DC News și DC Medical, unde a vorbit despre pericolele de pe masa de Crăciun.

Mai sunt doar două săptămâni până la Crăciun, iar românii așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare atât pentru tradiții, cât și pentru mesele cât mai îmbelșugate. Însă, mâncatul în exces ne poate pune sănătatea în pericol.

Invitată în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”, Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, ne-a oferit sfaturi importante pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pericolele de pe masa de Crăciun - combinațiile alimentare care ar trebui evitate

Oricât de mult ne plac mesele festive de Crăciun, cel mai bine este să ne abținem de la excese. E bine să savurăm sarmalele, salata de boeuf, piftia, cârnații, lebărul, caltaboșul sau prăjiturile, dar trebuie să împărțim preparatele tradiționale pe cele trei zile, spune Cori Grămescu. Nutriționistul a avertizat că încărcarea excesivă a ficatului prin consumul în exces de alimente bogate în grăsimi saturate poate avea consecințe negative asupra sănătății. 

Sursă foto: Freepik

„Nu cred că este sănătos sau benefic să ne frustrăm în perioadele astea de sărbătoare, pentru că aceste lucruri se termină întotdeauna prost. Eu nu am văzut pe cineva care să stea cu dinții strânși în timpul sărbătorilor de iarnă, sărbătorilor pascale sau la vreo nuntă și să se simtă bine făcând chestia asta. Este o atitudine păguboasă și nesănătoasă.

Ce le recomand clientelor mele să facă este să-și aducă aminte că avem trei zile de Crăciun și atunci e important să împărțim preparatele tradiționale pe aceste trei zile în așa fel încât să mai ușurăm puțin stresul la care ne supunem organismul.

Concret, mâncăm și cozonac, mâncăm și prăjituri, mâncăm și sarmale, mâncăm și piftie, mâncăm și salată boeuf,  mâncăm și caltaboș, lebăr sau cârnați. Dacă le mâncăm pe toate într-o singură zi, în primul rând că ne încărcăm foarte tare ficatul pentru că toate aceste preparate conțin enorm de multă grăsime saturată”, a precizat Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”.

„Nu ne propunem ca în perioadele de sărbători să pierdem în greutate”

Cori Grămescu a subliniat importanța menținerii unui echilibru alimentar în această perioadă, precizând că obiectivul nu ar trebui să fie pierderea în greutate în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Dacă facem un mic plan de acțiune, atunci ne putem bucura în fiecare dintre cele trei zile liniștit de sărbători, de preparatele tradiționale și să nu ne debalansăm corpul.

Din punctul de vedere al slăbirii, nu ne propunem ca în perioadele de sărbători sau în perioadele de vacanță să pierdem în greutate. Este total ineficient și imposibil, doar ne frustrăm.

Ne putem propune liniștiți să ne menținem greutatea și să nu ne abuzăm corpul, câtă vreme ținem micul dejun și cina într-un palier echilibrat de alimentație, adică încercăm să nu abuzăm corpul la fiecare masă. La masa de prânz ne pregătim în fiecare zi câte un preparat tradițional, îl echilibrăm cu ceva legume, ceva antreuri din legume, pentru că atunci când mâncăm produse mai bogate în grăsime avem nevoie de o garnitură de legume bogate în fibre și în felul acesta mai echilibrăm puțin lucrurile în corp. Așa ne putem bucura de toate preparatele tradiționale, fără să ne frustrăm și fără să ne punem în pericol sănătatea până la urmă”, a declarat Cori Grămescu.

„E important să nu mâncăm dulciuri după o masă bogată în grăsimi”

Un alt sfat important oferit de Cori Grămescu este să evităm consumul de dulciuri după mesele bogate în grăsimi și să optăm pentru un mic dejun bogat în proteine și fibre pentru a controla senzația de foame.

„E important să nu mâncăm dulciuri după o masă bogată în grăsimi. Eu le recomand clientelor mele să aibă un mic dejun bogat în proteine și fibre, pentru că asta te ajută să ai control asupra senzației de foame, deci nu mai mănânci de foame, mănânci de poftă. Le-am încurajat să-și țină dulciurile la gustarea de dimineață, adică să-și facă o masă de sine stătătoare în care să se bucure zilnic de alt dulce: o zi o felie de cozonac, o zi un tip de prăjitură, altă zi alt tip de prăjitură.

În acest mod în care ne dăm permisiunea de a ne bucura de aceste preparate, dar nu ne îmbuibăm cu ele reușim practic să ținem lucrurile în echilibru, sigur, dacă echilibrul alimentar face parte din valorile noastre, dacă este ceva ce ne dorim, dacă este ceva ce ne propunem să obținem, pentru că multă lume, din păcate, funcționează în paradigma asta 'după mine potopul', lasă că mă apuc de dietă pe 1 ianuarie' și, de fapt, stai că vine 7 ianuarie, Sfântul Ion, de fapt ne apucăm de dietă pe 15 ianuarie. Și așa se adună 5 kilograme”, a spus Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”.

 

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel