Complicațiile din timpul sarcinii, legate strâns de un risc mai mare de boli de inimă. Ce spun studiile

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Suhyeon Choi
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Suhyeon Choi

Cinci complicații majore ale sarcinii sunt factori de risc puternici pe tot parcursul vieții pentru boala cardiacă ischemică, potrivit unui nou studiu, iar cel mai mare risc apare în deceniul de după naștere.

Boala cardiacă ischemică se referă la problemele cardiace, inclusiv atacul de cord, cauzate de vasele de sânge îngustate sau disfuncționale care reduc fluxul de sânge și de oxigen către inimă.

Diabetul gestațional și preeclampsia au crescut riscul de boală cardiacă ischemică în cadrul studiului cu 54% și, respectiv, 30%, în timp ce alte tulburări de tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii au dublat riscul. Nașterea unui copil prematur - înainte de 37 de săptămâni - sau nașterea unui copil cu o greutate mică la naștere au fost asociate cu un risc crescut cu 72% și, respectiv, 10%.

Studiul, publicat miercuri în BMJ, a urmărit o cohortă de peste 2 milioane de femei din Suedia, fără antecedente de boli de inimă, care au dat naștere la un singur copil viu între 1973 și 2015.

Complicațiile din timpul sarcinii, legate strâns de un risc mai mare de boli de inimă

Aproximativ 30% dintre femei au avut cel puțin un rezultat negativ al sarcinii. Cele care au avut mai multe rezultate adverse - fie în aceeași sarcină, fie în sarcini diferite - au prezentat un risc și mai mare de boală cardiacă ischemică.

"Aceste rezultate ale sarcinii sunt semnale timpurii pentru riscul viitor de boli de inimă și pot ajuta la identificarea mai devreme a femeilor cu risc ridicat și pot permite intervenții mai timpurii pentru a îmbunătăți rezultatele lor pe termen lung și pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor de inimă la aceste femei", a declarat Dr. Casey Crump, unul dintre autorii studiului și profesor de medicină de familie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai.

Boala cardiovasculară și sarcina

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul femeilor din Statele Unite și reprezintă 1 din 5 decese feminine, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Această cercetare se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora sarcina oferă informații importante despre sănătatea cardiovasculară a femeii.

"Ceea ce i se întâmplă unei femei în timpul sarcinii este aproape ca un test de stres sau un marker pentru viitorul ei risc cardiovascular după sarcină. Și, din păcate, multor femei nu li se spune acest lucru de către nimeni", a declarat corespondentul medical al CNN, Dr. Tara Narula, profesor asociat de cardiologie și director asociat al Programului Inimii Femeii de la Lenox Hill Hospital. Ea nu a fost implicată în noul studiu.

Deși nu este complet clar de ce, experții spun că schimbările normale care apar în timpul sarcinii pot demasca probleme de sănătate subiacente la unele femei cu anumiți factori de risc.

Experimentarea unui rezultat negativ al sarcinii - chiar și temporar - ar putea duce la modificări ale vaselor de sânge și ale inimii care pot persista sau progresa după naștere, crescând riscul unei femei de a suferi de boli cardiovasculare.

Acest risc sporit este o preocupare deosebită pentru femeile din SUA, spun experții, unde rata mortalității materne este de câteva ori mai mare decât în alte țări cu venituri ridicate.

"A avut loc o schimbare la nivelul populației care naște. Femeile din SUA rămân însărcinate la o vârstă mai înaintată și au acumulat deja poate unul sau doi factori de risc cardiovascular. Poate că există și alți factori de stres în viață - depresie, stres, izolare, obezitate - o mulțime de lucruri diferite care au un impact asupra femeilor din SUA", a declarat Dr. Garima Sharma, profesor asociat de cardiologie și director al Programului de Cardio-Obstetrică la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, care, de asemenea, nu a fost implicată în noul studiu.

Complicațiile sarcinii sunt monitorizate cu atenție în timpul sarcinii, dar există puține evaluări și educație cu privire la efectele asupra sănătății cardiovasculare după naștere pentru femei, spun experții.

"Și astfel, ele au nașterea, au avut poate preeclampsie sau diabet gestațional, și nimeni nu le urmărește cu adevărat. Nu li se spune că, de fapt, prezintă un risc crescut", a spus Narula.

Diabetul gestațional este un marker nu numai pentru riscul crescut de diabet, ci și pentru boli cardiovasculare generale. Preeclampsia și eclampsia sunt markeri pentru riscul de hipertensiune arterială, precum și pentru riscuri cardiovasculare generale. Narula, un cardiolog specializat în îngrijirea femeilor, ia în considerare în mod regulat rezultatele adverse ale sarcinii atunci când evaluează pacienții și subliniază necesitatea continuă a acestui lucru.

"Calculatorul clasic de risc pe care îl folosim nu are nimic acolo pentru complicațiile sarcinii, dar știți, ar trebui pentru femei, și sperăm că într-o zi vor începe să ia în considerare acest lucru", a spus ea.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca toți profesioniștii din domeniul sănătății să ia un istoric detaliat al complicațiilor sarcinii atunci când evaluează riscul de boli de inimă al unei femei, dar acest lucru nu se face în mod constant în practica clinică, în special în asistența medicală primară, unde sunt consultate cele mai multe femei, spune Crump.

"Creșterea gradului de conștientizare a acestor constatări în rândul medicilor, precum și al femeilor, sperăm că va permite ca mai multe dintre aceste femei să fie depistate din timp și, sperăm, să îmbunătățească rezultatele lor pe termen lung", a spus el.

Cum să vă reduceți riscul

Aproximativ 1 din 3 femei va avea un rezultat negativ al sarcinii. Experții spun că îmbunătățirea stării de sănătate înainte de a rămâne însărcinată poate ajuta la evitarea acestor probleme.

"Reducerea riscului ar trebui să înceapă înainte de concepție și, prin urmare, obținerea unei stări cât mai sănătoase a corpului și a dumneavoastră înainte de a rămâne însărcinată este cu adevărat primul pas", a spus Narula.

Aceasta include atingerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase cu o dietă bună și exerciții fizice regulate, controlul hipertensiunii arteriale și al diabetului, renunțarea la fumat și gestionarea stresului. Luarea de măsuri după sarcină este la fel de importantă, deoarece cercetările au estimat că doar 30% până la 80% dintre femei fac un control postnatal la 6-8 săptămâni după naștere.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel