Ana Măiță președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre nevoia unul concediul "menstrual", pentru femeile din România.
3 zile libere din cauza durerilor menstruale, asta are în vedere Guvernul spaniol, care urmărește să le ofere femeilor concediu pentru perioadele dificile.
În ceea ce privește concediul menstrual, Japonia, Indonezia și Coreea de Sud l-au implementat de ani buni.
De mai bine de 70 ani, în Japonia, femeile au dreptul de a-și lua zile libere atunci când sunt la menstruație, doar că foarte multe femei nu l-au luat niciodată, pentru că nu au avut simptome specifice grave, așa cum experimentează multe femei, fie din cauza reticenței față de a le spune superiorilor bărbați că se află în acea perioadă a lunii.
La fel ca în România, și în Japonia menstruația este un subiect tabu.
Pe de altă parte, în Coreea de Sud, acest drept există din 1953, iar în China și India, din ce în ce mai multe provincii și companii adoptă această politică pentru femei. Indonezia, Taiwan și Vietnam oferă și ele această posibilitate femeilor.
În SUA, Regatul Unit și Europa lucrurile nu stau prea bine, pentru că există două tabere, cea a femeilor care cred că aceste zile libere în perioada menstruației sunt la fel de importante ca un concediu de maternitate și cea a celor care cred că dreptul acesta special pune în lumină o idee care discriminează, care portretizează femeile ca fiind mai "slabe".
În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre nevoia României de a avea o astfel de lege și cât de benefică ar fi o astfel de decizie pentru femeile din România.
"Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să fie luate în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin", a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", în exclusivitate pentru DC Medical.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News