Constelațiile familiale reprezintă o abordare terapeutică menită să ajute la dezvăluirea dinamicii ascunse într-o familie sau relație, pentru a aborda orice factori de stres care influențează aceste relații și pentru a le vindeca.
Această abordare alternativă poate ajuta persoanele care caută tratament să-și vadă preocupările dintr-o perspectivă diferită, iar terapeuții pot oferi abordarea constelațiilor familiale ca tratament pentru problemele care se dovedesc dificil de tratat cu terapia tradițională, scrie Good Therapy.
Această abordare alternativă a fost dezvoltată de psihoterapeutul german Bert Hellinger la mijlocul anilor 1990. Terapia constelațiilor familiale a evoluat din munca sa de terapeut de familie și din credința sa în energia, atât pozitivă, cât și negativă, găsită în legăturile familiale. Aproape 50 de ani de studiu și tratare a familiilor au condus la observarea tiparelor de probleme de sănătate mintală, boli, emoții negative și comportamente potențial distructive în cadrul familiilor și a sugerat că indivizii ar putea „adopta” inconștient aceste preocupări ca o modalitate de a ajuta alți membri să facă față. Susținătorii constelațiilor familiale cred că metoda este mai puțin restrictivă decât alte metode de terapie și susțin capacitatea sa de a permite oamenilor să vadă perspective diferite și soluții alternative.
Această abordare se bazează pe o serie de alte modalități, inclusiv terapia Gestalt, psihanaliza, terapia „sculptarea familiei” Virginiei Satir, terapia psihodinamică, hiponoterapia, terapia familială sistemică și credințele Zulu.
O sesiune de constelații familiale are loc de obicei într-un atelier format dintr-un grup de persoane care nu au nicio legătură, nu se cunosc. Membrii grupului se adresează membrilor familiei persoanei sau cuplului care prezintă o dificultate sau o preocupare. Persoana care caută rezolvarea unei probleme, care este denumită căutător sau facilitatorul grupului alege acești reprezentanți și îi plasează în poziția de membri ai familiei individului, alegând, de asemenea, o persoană care să ia locul căutătorului pentru a completa dinamica familiei. Utilizarea altor persoane pentru a reprezenta familia este considerată a ilumina dizarmonia din cadrul familiei, iar indivizii care stau în picioare ca membri ai familiei sunt considerați a fi capabili să simtă și să experimenteze emoțiile persoanei al cărei rol l-au preluat. Hellinger, dezvoltatorul constelațiilor familiale, numește acest sentiment de conectare, despre care se spune că este simțit telepatic de către membrii grupului, câmpul morfogenic.
Citește continuarea pe DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News