Pentru mulți dintre noi, este greu să ne imaginăm diminețile fără o cană de cafea.
Cofeina acționează ca un stimulent și blochează neurotransmițătorul care provoacă somnolență numit adenozină, potrivit How Stuff Works. Face acest lucru legându-se de receptorii de adenozină, ceea ce duce la stimularea celulelor nervoase.
Stimularea celulelor nervoase face ca glanda hipofiză să elibereze hormoni. Acești hormoni ne stimulează glandele suprarenale să producă adrenalină, care deschide pasajul de aer al corpului și crește concentrația de oxigen din sângele nostru. Un nivel crescut de oxigen ne ajută să fim concentrați și atenți.
Dar care este costul acestei adrenaline pe care o căutăm în fiecare dimineață. Cofeina are efecte secundare pe termen lung asupra corpului și minții noastre?
Consumul a mai mult de patru cești de cafea - care poate fi clasificat drept consum intensiv de cofeină - poate duce în cele din urmă la anxietate, probleme de somn, ulcer și alte complicații, potrivit Alcohol and Drug Foundation.
Consumul excesiv de cafea pe termen lung poate duce la lipsa poftei de mâncare, greață, ritm cardiac neregulat, tremurături și chiar convulsii. Alte efecte secundare pe termen lung ale cofeinei includ diaree, iritabilitate și dureri de cap. Pentru femeile aflate la postmenopauză, consumul excesiv de cafea ar putea duce, de asemenea, la osteoporoză, în cazul în care oasele devin fragile din cauza pierderii de țesut, conform National Osteoporosis Foundation.
Conform Clinicii Mayo, consumul de până la 400 de miligrame de cofeină zilnic ar trebui să fie în regulă pentru un adult, ceea ce reprezintă aproximativ cofeina prezentă în câteva băuturi energizante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News